A forró nyári napokon szinte felüdülés bejárni dolgozni, ha nincsen otthon légkondicionáló. Aki nem rendelkezik valamilyen hűtésre szolgáló eszközzel, annak a 30-40 fok már szinte elviselhetetlenné válik július és augusztus környékén. Ha viszont otthonról dolgozol és nincs lehetőséged semmilyen készüléket beszerezni, akkor igen kellemetlenné válhatnak a mindennapok. Pedig lakás hűtése klíma nélkül is lehetséges. Lássunk pár hatékony módszert erre!

Egyre fokozódó nyári melegek

Kétségkívül nincs esély arra, hogy a nyári melegek alább hagyjanak és évről-évre kevesebb legyen a forró napok száma. Sajnos ezzel együtt kell élni, így itt az ideje kipróbálni néhány módszert, ami légkondicionáló nélkül is segíthet abban, hogy elviseld a meleget.

Lakás hűtése klíma nélkül ablaknyitással

Bár talán nyilvánvalónak tűnhet, sokszor mégsem alkalmazzuk a módszer. Egyszerűen ki kell nyitni az ablakot, amikor a kint hőmérséklet alacsonyabb, mint a szobai. Ez főként éjszaka lehet hasznos, így a kinti levegő kellemesen lehűti majd a teret. Ennek hatására nemcsak az alvás lesz pihentetőbb, de napközben is jobban el lehet viselni a hőséget.

Ha tehát tudatosan használod az ablakot, akkor sok esetben nincs is szükség arra, hogy napközben bekapcsolj egy légkondicionáló készüléket. A lakás hűtése klíma nélkül ugyanúgy lehetséges, egyszerűen csak át kell gondolni pár apróságot, amivel mindez megvalósítható.

Ventilátort a mennyezetre!

Sokak szerint csak keveri a levegőt, pedig a legtöbbször nagyon jó alternatíva egy mennyezeti ventilátor. Ha nincs a lakásban légkondicionáló, esetleg csökkentenéd az energia fogyasztásodat, akkor érdemes egy ilyen eszközt szereltetni a plafonra. Az óramutató járásával ellentétes irányban használatos típusokkal több fokkal hűtheted le a szobát. A nyári hőségben fontos, hogy igyekezz megóvni magadat a napsütéstől és a kánikulától, ezt pedig a legjobban a hűs szobából teheted meg. Ez pedig csak akkor lesz kellemesen hideg, ha figyelsz annak hűtésére.

Jeges hűtés

Gondoltad volna, hogy egy pohár vízbe helyezett jégkocka mennyit jelenthet a hőségben? Ha a szájához teszed a kezedet, máris érezheted, mennyivel hűvösebb a levegő a pohár felett. A kutatások bebizonyították, hogy ezt a hatást fokozni lehet, ha egy nagyobb tömböt egy lábasba vagy egy tepsibe teszel, hiszen ezzel tovább tarthatod hidegen a szobát. Megoldást jelenthet továbbá a konyhában, a home office irodában, de akár a kamrában is, ahol a kinti 40 fok hatására már szintén igen meleg lesz a levegő.

Szabadulj meg a régi izzóktól!

A villanyszámla 12%-át teszi ki a világítás, a régi izzók pedig akár az energiájuk 90%-át adják le hő formájában. Ha tehát a nyári hőségben felkapcsolod a lámpát, akkor hiába van lehúzva a redőny és csukva az ablak, az izzó szépen lassan felmelegíti a helyiséget. Érdemes tehát lecserélni ezeket CFL-re, amik ráadásul 75%-kal kevesebb energiát használnak és tízszer tovább bírják a használatot.

Megoldást jelenthetnek természetesen a LED-es változatok, amik még a CFL-nél is jóval tartósabbak és energia hatékonyabbak. Ennek köszönhetően pedig nemcsak kellemesebb lesz a hőmérséklet beltéren, de még a pénztárcádban is több pénz marad.

Ne használj annyi készüléket napközben!

Ha teheted, akkor ne kapcsold be napközben a mosogatógépet, a szárítógépet, de a sütőt sem ilyenkor érdemes használni. Ezek együttes működtetése nem elég, hogy terhelik a villanyszámlát, de még jóval melegebbé is teszik az otthonodat, amiben nincsen légkondi.

A lakás hűtése klíma nélkül úgy is elérhető tehát, ha kevesebbet kapcsolod be a berendezéseket és megpróbálod azokat ritkábban vagy esténként használni. Ennek köszönhetően jóval alacsonyabb lesz a hőmérséklet a beltéren, így jobban elviseled majd a hőséget.

Húzd le a redőnyöket vagy használj függönyt!

Nem minden házban vannak redőnyök, esetleg nem minden szobában. Ahol van, ott mindenképpen húzd le, így sokkal kevesebb hő megy be a helyiségbe. Ha viszont valahol nincsen, ott függönnyel segíthetsz azon, hogy a kültérről ne áramoljon be a meleg. Egy vastag változat tehát nemcsak télen tud szigetelni, hanem bizony nyáron is hasznosnak bizonyulhat. Főleg ott van ennek jelentősége, ahova egész nap odatűz a nap, ahol közvetlenül érkeznek a napsugarak.

Ezekkel a praktikákkal tehát a lakás hűtése klíma nélkül is lehetséges. Egyszerűen próbáld meg kint tartani a meleget, a belteret pedig valamelyik fenti módszerrel igyekezz lehűteni.