Vajon a legolcsóbb gázfűtés, a romantikus fatüzelés, vagy korszerű napenergia használat? Az olcsó, vagy a környezetbarát megoldást válasszuk? Milyen fűtési rendszert érdemes kiépíteni otthonunkban?

A fűtés legősibb módja ma már elévült, hiszen a tűzifa termelés, feldolgozás és szállítás költséges módja a háztartásunkban szükséges, megfelelő komfortérzetnek. A fatüzelés további hátránya, hogy a nem megfelelő tüzelőanyag a környezetünkre káros füsttel jár. Léteznek azonban ma már olyan korszerű kályhák, amelyek a füst melegét is hasznosítják, erre érdemes figyelni!

A háztartásokba érkező gáz régen közvetlenül a gázkonvektorokat melegítette fel, míg ma már egy zárt rendszerben cirkuláló vizet melegít (cirkó kazán), így lesz meleg a fűtőtest. A kondenzációs kazánnak még kevesebb a káros anyag kibocsátása, mert az égéstermék jókora része is felhasználásra kerül.

Napjainkban egyre kevesebben választják a fatüzelést és a gázzal történő, kéményhez kötött fűtést, a jelenleg ismert legkorszerűbb fűtési mód az elektromos fűtés.

Gazdaságos és környezetbarát hőleadás

Régen az elektromos áram méregdrága volt, de mára a technológia fejlődése olyan innovatív megoldásokat kínál, amelyek nagyságrendekkel csökkentik a költségeinket. Az okos otthonokban megtalálható termosztát lehetővé tette, hogy a fűtőrendszer vezérlője érzékelje a hőmérsékletet, így azt a beállított értékeknek megfelelően saját maga szabályozza a szükségesre.

Ezzel globálisan csökkent az energiafogyasztás, a vele járó költségeink, valamint környezetünket is kíméljük. Legyen szó elektromos konvektorról, vagy padlófűtésről (infrapanel, fűtőszőnyeg), ezzel a megoldással ma már a padlófűtés is sokak számára elérhetővé vált. Nincs többé szükség a kémény építésre és karbantartásra sem. De a hőleadás csak az érem egyik oldala! Kérdés, hogyan történik a hőtermelés?

Az alternatív energia és a megújuló energiaforrások

Az alternatív energia a természet energiáit hasznosítja anélkül, hogy kizsákmányolná azt. Ilyen formán nincs szükség a fakitermelésre és a szénbányászatra, helyette a négy alapelemből nyerjük és gyűjtjük az energiát, ami közvetlenül és azonnal hasznosítható.

A napenergia használathoz használhatunk napelemet, vagy napkollektort. A napelem elektromos árammá, a napkollektor pedig hőenergiává alakítja a napból nyert energiát. A földből nyerhető geotermikus energiát a hőszivattyús fűtési rendszerek segítségével kaphatunk, míg a szél és a víz energiáját átalakító szélmalmok főleg a szeles, huzatos tengerpartokon jellemzőek. Magyarországon zöld energiaként elsősorban a napenergia és a földhő van használatban.

A legolcsóbb, leggazdaságosabb megoldás hosszútávon

Ha olcsó megoldást keresünk, ne a kiépítésen akarjunk spórolni, mert bár látszólag ez egy óriási összeg, csak egyszer kell kifizetni szemben a havi költségekkel. Egy fűtési rendszer kiépítése a legkisebb kiadás a működtetéséhez, vagyis a szükséges energiahasználathoz képest. Ezért arról, hogy milyen fűtést alkalmazzunk, feltétlenül a ház tulajdonságaihoz alkalmazkodva érdemes gondolkodni.

Otthonunk energiaszükségletéről leginkább egy energetikai tanúsítással foglalkozó mérnök tud felvilágosítást adni. Végeztessen helyszíni felmérést és készíttessen a kért információk kiszámításához szükséges energia tanúsítványt!