Valószínűleg Ön is elgondolkodott már egy gazdaságos és környezetbarát megoldáson. De hogyan válhat tényleg ingyenessé az áram, mennyibe kerül a telepítése és mik a napelem hátrányai?

A napelem a napenergiát alakítja át elektromos árammá. Az így termelt energia fosszilis tüzelőanyagok elégetése nélkül óvja a környezetünket. A működéséről, megtérüléséről azonban kevesebb a neten fellelhető információ, hiszen a napenergia szüksége minden háztartásban más és más.

Egyre olcsóbb telepítés, hosszú távú megtérülés

A napelem rendszer kiépítése magas költségekkel jár, a klímaváltozásból eredően azonban az EU az energiagazdaságos megoldásokra törekedve hozza meg legújabb szabályait. Prioritást élvez minden alternatív energiát jelentő módszer, ennek köszönhetően napjainkban egyre több támogatás igényelhető többek között a energiatakarékos napelem rendszerek telepítésére.

Hazánkban az ún. HET-program keretében indult egy pályázat, amelyben napelemre lehet vissza nem térítendő támogatást kérni. Erre legközelebb szeptemberben lesz lehetőség. További jó hír, hogy a piac növekedésével a rendszer telepítésének költsége egyre megfizethetőbbé válik. Egyes panelek ára már most 50%-al csökkentek!

Igaz-e az ingyen áram legendája?

A telepítés fogyasztási adataink, a tető és a ház napelemhez szükséges tulajdonságainak felmérésével indul. Érvényes energia tanúsítvánnyal a folyamat felgyorsítható, hiszen az a ház energiaszükségletéről árulkodik. A tanúsítvány elkészítéséhez keressen minket bizalommal! A ház tájolását, a tetőszerkezet strapabíróságát és a tető héjazatát, valamint további a- a telepítéshez szükséges- információkat annak érdekében kell dokumentálni, hogy az Ön igényeinek megfelelő energiát a telepített napelemek a lehető leggazdaságosabb módon, ugyanakkor biztonságosan tudják előállítani.

Tény, hogy hosszútávú befektetésről beszélünk, ugyanakkor napelemek használata mellett az energiaárak növekedésétől idővel nem kell majd tartanunk, hiszen megfelelő telepítés mellett a rendszer évtizedekig kiszolgálja háztartásának energiaszükségletét. Akár harminc éven át megszabadulhat az áramszámlák fizetésének terhétől.

Az energia termelés leggazdaságosabb módja, hogy a többlet energiát, melyet a háztartási kiserőművek termelnek, a rendszer továbbküldi az áramszolgáltató hálózatába, míg hiány esetén ugyaninnen szükség szerint pótolhatjuk az áramot. Ezzel a megoldással már előfordulhat, hogy fizetnivalónk 0 forint lesz, sőt! Túltermelés is jelentkezhet.

Hátrányok, amiket mindenképp figyelembe kell venni

Érdemes olyan rendszert választani, amely később még bővíthető, ellenkező esetben néhány évtized múlva a rendszer akadálytalan működésének korlátok szabhatnak majd határt.

Habár a Magyarország területén található családi házak többsége alkalmas a telepítésre, a napelem csak optimális adottságokkal telepíthető. Sok múlik a tető állapotán, a ház tájolásán is, valamint az épületnek korszerű elektromos hálózattal kell rendelkeznie.

Mind a telepítésnél, mind pedig a karbantartásnál a megfelelő szakértelem itt elengedhetetlen, hiszen elektromossággal állunk szemben, ami hanyag munka esetén akár  tüzet is okozhat! Amikor a napelem rendszer működésében hiba keletkezik, annak karbantartása a közművekkel szemben a mi zsebünkből történik.