Most, hogy tartós nyarunk van így szeptember második hetében adódik a kérdés, hogy vajon mi a helyzet a távfűtéssel? Azon kívül, hogy ha a meteorológusoknak hinni lehet, akkor nemsokára szükségünk lesz rá, vajon mi az, ami mellette szól? És mi az, ami ellene?

Amikor be kell kapcsolni

A távfűtést jellemzően a következő esetekben köteles bekapcsolni a szolgáltató:

  • a napi átlaghőmérséklet 10 fok alá csökken
  • két egymást követő napon 12 fok alatt van a hőmérséklet

A lakószobákban legalább 20 fokot kell biztosítania reggel 8 és este 8 között, a közös helyiségekben ez a limit 12 fok. Az elmúlt évek fejlesztései okán sok lakóépületben van már termosztát, így az ott lakók tudják szabályozni a hőmérsékletet.

Ez mind szép, de vajon jó-e nekünk, hogy távfűtésünk van?

Vegyük csak szépen sorra a távfűtés jellemzőit!

  • Ez a fűtési módszer rendkívül biztonságos, környezetbarát sőt spórolhatunk is vele.
  • A biztonság azt is jelenti, hogy nincs helyi gáz kibocsátás, így az egyedi fűtésekkel ellentétben nem veszélyes ez a rendszer az ott lakókra például, nincs gázszivárgás, nem lehet robbanás.
  • A távfűtés messze a leginkább környezetbarát rendszer. Azokban a városrészekben, ahol kevéssé jellemző sokkal több szmogriadóra lehet például számítani. Ez azt is jelenti például, hogy egy távfűtéssel fűtött hát sokkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát a levegőbe, mint egy bármilyen más fűtési rendszerű.
  • A karbantartás felelőssége nem a tulajdonost terheli. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a lakóházzal kötött szerződés részét képezi a karbantartás, így azért sem külön fizetni, sem megrendelni nem kell.
  • Ha a lakásban éppen nincs áram, akkor is működik.
  • Folyamatos a meleg víz szolgáltatás, még karbantartás alatt is. Hosszú évekig jellemző volt, hogy a távfűtőrendszer karbantartása miatt akár egy hónapig sem volt adott esetben meleg víz a házban. Ez ma már egyáltalán nem igaz. A modern karbantartások miatt nem szünetel a meleg víz szolgáltatás.
  • És ne feledkezzünk el az árról sem: a távfűtéssel nem is keveset spórolhatunk. Nagyobb lakásoknál 3-4 százalékkal, de kisebb lakásoknál ennél lényegesen nagyobb mértékben olcsóbb lehet a távfűtés, mint az egyedi fűtésmegoldás.

Zöld energia – ami elérhető

A legfontosabb azonban mégis csak az, hogy a távhővel zöld energia költözhet az otthonunkba. Számos országban a világon már a nemzeti gazdálkodás egyik tudatos eszközévé vált. Az okosvárosok alapja, a tiszta, környezettudatos élet záloga lehet.

Sajnos nálunk még korántsem ennyire elterjedt. Van olyan elképzelés, amely szerint 2022-re Budapest körül is megépülhet a fővárosi hőgyűrű, melyet aztán összekötnének a belvárosi részekkel is. Így fejlődhetne tovább a főváros hőhálózata, egy jobb, élhetőbb, környezettudatosabb világ részeként.

Ez még a jövő zenéje – kíváncsian várjuk, mi fog belőle megvalósulni. De ha már a megtakarításnál tartunk, és arról írtunk, hogy a távfűtéssel spórolhatsz – Te vajon tudod, hogy valójában hatékony-e a fűtésrendszered? Hogy milyen energetikai osztályba sorolható ingatlanban élsz? Vagy esetleg van kérdésed ezzel kapcsolatban?

Hívj minket!