A fűtési költségeken a legtöbben spórolni akarunk – csak éppen nem tudjuk, mi lehet a megoldás. Ráadásul ott vannak a forró nyarak, ami miatt már a hűtési rendszerek is egyre nagyobb szerepet játszanak a lakásokban, családi házakban. Hőszivattyú a megoldás!

A lakásfelújítási támogatásról szóló rendelet jól láthatóan megmozgatta az ingatlantulajdonosokat ebben az évben. A maximum 3 millió forintig igénybe vehető támogatást, mely fele-fele arányban igényelhető vissza, fűtés korszerűsítésére is lehet fordítani. Ha pedig fűtés korszerűsítésről van szó, akkor mindenképpen szót kell ejteni a hőszivattyús megoldásról, nem kevésbé azért, mert igencsak népszerűvé kezd válni.

Többféle hőszivattyús megoldás létezik. Az első a levegőből nyeri ki az energiát, és a közvetítő közeg a víz. Ezt nevezzük levegő-víz típusú hőszivattyú. A másik a földfelszín alatti energiákat nyeri ki, és víz segítségével dolgozik. Ez a geotermikus víz-víz típusú hőszivattyú. Létezik még talajkollektoros vagy szondás hőszivattyús megoldás is.

De mik a hőszivattyús fűtés előnyei?

  • Azt is mondhatnánk, hogy ha igazi rezsicsökkentésben gondolkodunk, akkor nem is lehet más megoldás a szemünk előtt, mint a hőszivattyú. Ez a megoldás konkrétan akár le is felezheti az energiaszámlánkat.
  • A fenntarthatóság – egy egységnyi energiaforrásból 3-4-szeres fűtési energiát képes előállítani. Teljesen környezetbarát, mert működése során nem bocsát ki semmilyen káros anyagot. Egyetlen dolgot csinál: a környezeti levegőt áramoltatja.
  • A hatékonysági mutatói lényegesen jobbak, mint mondjuk egy kondenzációs kazáné.
  • Minden ingatlantípusnál szóba jöhet, nemcsak építéskor, de felújításkor is. Ez azt jelenti praktikusan, hogy nagyon jól kihasználható, ráadásul teljesen kiválthatja a meglévő fűtési rendszert.
  • A bekerülési költsége körülbelül középtávon térül meg. Ez praktikusan 4-10 évet jelent, a szakemberek szerint.
  • Kiválóan alkalmazható szélsőséges időjárási viszonyok között. Még mielőtt azt gondolnánk, hogy ez Magyarországon nem biztos, hogy indok, gondoljunk csak a 40 fok feletti nyarakra, az özönvízszerű esőkre! És arra, hogy a mi kis biztonságosan kiszámítható időjárásunk mostanában hogy viselkedik.

És mikre figyeljünk, ha ilyen rendszer kiépítését döntöttük el?

  • Mindenképpen beszéljünk egy szakemberrel, ne akarjunk az internetről tájékozódni ebben a témában!
  • Nagyon fontos a tervezés: ha a szakember már megvan, akkor nyugodtan bízzuk rá ezt a fázist!
  • A rendszert magát mindenképpen szakkereskedésben vásároljuk. Így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket, amikor mondjuk garanciával kapcsolatban problémánk akad, ráadásul profi segítséget is kapunk.
  • Mind a kivitelezésben, mind a szervizelésben nagyon lényeges, hogy szakember végezze el őket. Így nyilván a garancia is megmarad, és azon sem kell aggódnunk, hogy ezzel a költséges befektetéssel vajon minden rendben lesz-e.

A működő hőszivattyús fűtési rendszerünk rendkívül sokféle lehet. Itthon is elérhetők ugyanis már a legújabb, legfejlettebb megoldások – de fontos tudni, hogy ezek nem minden esetben váltják ki egymást. A köztük lévő különbségekre pedig valóban csak szakember képes rálátni. Az ezzel a termékkel foglalkozó cégek pedig tervezéstől a kivitelezésig vállalják a munkát, így teljesen egy kézben tud maradni ez a projekt.

Ne feledjük: ha még otthonfelújítási támogatást is igénylünk erre a kivitelezésre, akkor még olcsóbban is kijöhetünk belőle. Az ingatlanunk értékét pedig növeljük, ha ezt a technológiát is bevetjük a felújításnál: egy értékbecslő minden bizonnyal örömmel fogja nyugtázni a hőszivattyús rendszer meglétét egy értékbecslési folyamat során.