Idén ismét egy olyan ponthoz értünk, amikor egy nappal előbb jött el a Globális Túlfogyasztás Napja az előző évhez képest. Ez azt jelenti, hogy már túlléptük azt a keretet, amit egész évben használhatnánk el a Föld fenntarthatósága érdekében. Még 2020-ban a járvány hatására ez a nap augusztus végére esett, tavaly már ismét előrébb került a dátum. Ez főként a pazarló és nemtörődő életmódunk miatt alakult így, de nagyban befolyásolja mindezt a hazai ingatlanok borzalmas állapota is. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire lehet számítani a jövőben.

Túlzottan nagy lábon él a magyar lakosság

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy az épületek azok, amelyek a legtöbb energiát használják. A teljes magyarországi energiafogyasztás 32 százalékát a lakóingatlanok működtetése adja, tehát fűtés, hűtés, fürdés és társai. Sajnos azonban az energiapazarló családi házak nagyban befolyásolják azt, hogy évről-évre előbb érünk el a túlfogyasztáshoz. Az Európában felszerelt berendezések hatalmas energiát használnak fel, a két legnagyobb a hűtő és fűtő eszközök, amelyek az EU energiaszükségletének 50%-át jelentik. 

A hazai ingatlanok esetében is igaz, hogy a népesség nagy lábon él. Ne feledkezzünk meg arról a tényről se, hogy a világ lakosságának 80%-a olyan területen él, ahol jóval több energia használódik fel, mint amennyit elő tudunk állítani és nincs káros hatással a Földre. 1970 óta ez a tendencia csak egyre rosszabb lett, hiszen hatalmas mértékű fogyasztással terheljük a környezetünket. Ennek következménye a globális felmelegedés is.

A hazai ingatlanok legnagyobb problémája

Talán mondani sem kell, hogy a legnagyobb gond, hogy elavult és régi házakban lakunk, amelyek rendszerint nincsenek szigetelve és régi gépekkel vannak felszerelve. A statisztika szerint a magyar lakosság 70%-a él családi házban, ami nagyjából 7 millió embert jelent. Ezek háromnegyede pedig 1980 előtt épült ingatlan, amiből az is következik, hogy nagy részük energetikailag korszerűtlen. 

Bár sokan nem gondolnak bele, de ez nagy hatással van a villanyszámlára, nem beszélve a fűtésről. Az árak változása miatt a rezsiköltségek megnövekednek, így csak azok fogják kevésbé megérezni mindezt, akinek a háza levan szigetelve, megtörtént rajtuk egyfajta korszerűsítés. A régebbi típusú házak esetében sajnos idő előtt jelentkezni fog a hatalmas áramszámla, amit a magyar lakosság nagy része nem tud csak úgy kifizetni. Pedig a megfelelő szigeteléssel akár felére csökkenthetnénk az energiafelhasználásunkat.

Mennyit jelent a szigetelés a hazai ingatlanok esetében?

Ahogy már említettük, egy jó munkát végző szakembernek köszönhetően az épületnek jelentős mértékben, akár felére csökkenhet az energiafelhasználása. Ha viszont nem gondoskodunk erről, akkor az energia nagy része a falon, 25%-a az ablakokon, 15% pedig a padlón távozik. Nem beszélve a tetőről, ahol az energia 25% megy levegőbe. Szó szerint. Ez nemcsak télen jelent problémát a fűtési idényben, hanem nyáron is, hiszen egy jó szigetelés sokkal jobban tartja a hűvös levegőt. Ezáltal kevesebbet kell használni a klímaberendezéseket.

Zöld otthonok Magyarországon

Amennyiben régebbi típusú házról van szó, akkor korszerűsítéssel oldhatjuk meg az energetikai problémákat. Utólag hőszigeteléssel jelentős mennyiségű pénzt spórolhatunk meg havi szinten. Bár egy nagyobb beruházásról van szó, azonban a későbbiek során sokkal kisebb lesz az áram- és a gázszámla.

Összehasonlításként egy nagyjából 100 nm-es ház esetében a majdnem egy tonna üvegházhatású gáz jut a levegőbe évente. Viszont, ha sikerülne ezek nagy részét leszigetelni, akkor akár 1 millió tonnával lehetne csökkenteni a kibocsátást az országban. Ez azt is jelentené, hogy nagyjából 6 százalékkal mérsékelhetnénk a karbon-lábnyomunkat, amely jelentős előrelépést jelentene Magyarország számára. 

Ugyanez elmondható a társasházakról sem, ahol szintén ugyanez a probléma merül fel már évek óta. A közösség sokszor nem fog össze megfelelően, így végül arra jutnak, hogy nem tudják vagy akarják megoldani a szigetelést. Pedig itt ugyanolyan fontos lenne mint a hazai ingatlanok többi részénél, hiszen ugyanúgy energiát használnak fel. Megoldást jelentene egy összefogó erő, akinek köszönhetően végre ezeknél a lakásoknál is megtörténne a korszerűsítés.