A 2021-es év minden bizonnyal mérföldkő lesz az új épületek életében – energetikai szempontból. Az nyilvánvaló, hogy ha építkezünk számos előírást kell betartanunk, sok szabályozásnak kell megfelelnünk, ezt már megszoktuk. És mi az, ami energetikai szempontból új lesz?

Ez a szabály 2021-től

Azoknak az épületeknek, amelyek 2021. január 1. után szereznek használatbavételi engedélyt, kötelező érvénnyel kell teljesíteniük azt az elvárást, hogy a „közel nulla energiaigényű épületek” kategóriába kerüljenek. Ennek a követelménynek a megfelelést az energetikai tanúsítványban tüntetik fel az ingatlan vonatkozásában, ez megfelel a legalább BB minősítésnek. A szabályozás értelmében az ingatlanra természetesen vonatkozhat magasabb minőségi besorolás, mint a BB, de annál rosszabb nem. Ez a szabály érvényes lesz nem csak az új építésű ingatlanokra, de meglévő ingatlanokra is, abban az esetben, ha a felújítják őket, és az jelentős mértékűnek számít.

Mit jelent a BB besorolás?

Amint azt a mellékelt képen is látjuk, az épületek energetikai besorolása többféle is lehet. Az is jól látható, hogy a BB osztályon kívül, afelett már csak három olyan minősítés található, ami kvázi jobb besorolást jelent. Ez a három az A, az AA+ és az AA++. A BB besorolás hivatalosan a következőt jelenti: közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő.

Ebben a besorolásban természetesen több elvárásnak is meg kell felelni. Ilyen például az, hogy az új épület energiafogyasztását is maximalizálják, 100 kwh/m2 lehet maximum ez az érték. Ha ennél kevesebb, akkor az épület annál gazdaságosabb. Ezt az értéket azonban nem lehet túllépni. Ez praktikusan azt jelenti, hogy új épületeket tervezni és kivitelezni is csak úgy lehet, hogy teljesíteniük kell ezt az elvárást.

Az is fontos, hogy milyen hőszigetelési tulajdonságokkal bírnak az épületanyagok, épületszerkezetek. Lényeges, hogy az ingatlan milyen hőátbocsátási tulajdonságokkal rendelkezik. Természetesen nem az anyagokat határozzák meg, hogy milyeneket használjanak – ez is egy számítás eredménye lesz, amit majd figyelembe vesznek.

A harmadik lényeges elem a BB besorolásnál az, hogy az energiát legalább 25 százalékban megújuló energiaforrásból kell fedezni – ugyanis így érhető el csak a közel nulla energiaigény. Ez meglehetősen szigorú rendelkezés, hiszen egyértelműsíti azt az elvárást, hogy ha és amennyiben nincs olyan energia az ingatlanban, ami megújuló energiaforrásból származik, akkor nem kaphatja meg a BB minősítést. Hogy mik lehetnek megújuló energiaforrások? A jó hír az, hogy nem csak az működik, hogy ha napenergiát használunk, vagy esetleg szél-vagy vízenergiát, de megújulónak számít a tűzifa, a biomassza, a fapellet is, ahogy a geotermikus energia is az, sőt egyes esetekben még a távhő is az.

Ezek tehát azok az elvárások, amikre figyelni kell 2021. január 1-től.

De hogyan hat ez az új szabályozás a hitelfelvételre várhatóan?

Azt látni már, hogy a jövő évi változás hatása már idén is érzékelhető volt a hitelek felvételekor. Ennek bevezetése ugyanis nemcsak megdrágítja, de meg is hosszabbítja az ingatlanok építésének folyamatát. Így már idén is magasabb összegű hiteleket vettek fel ingatlan építésére, vagy felújítására – jelzi a Duna House. Arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy egy ilyen változtatás óhatatlanul magával hozza azt is, hogy feltétlenül szükség lesz szakértői segítségre, ami plusz idő és plusz költség is természetesen. A szakértők a pontos, és jól tervezett pénzügyi tervezés mellett teszik le a voksukat ebben a helyzetben.

Ha még maradt kérdése a témával kapcsolatban, keressen bizalommal!