Az energetikai tanúsítványt építkezés esetén az építtető, ingatlan eladás során az eladó felelőssége kiállíttatni. Ez egy hivatalos papír, amit csak engedéllyel rendelkező szakemberek állíthatnak ki. Az okiratok eztán a 313/2012 (XI.8.) számú Kormányrendelet alapján felkerülnek egy központi adatbázisba. A hozzánk intézett leggyakoribb kérdések egyike, hogy lehetséges-e energia tanúsítványt helyszíni felmérés nélkül, online igényelni?

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendelet értelmében van lehetőség helyszíni felmérés nélküli ügyintézésre, de csak akkor, ha a megrendelő teljesíti az ehhez szükséges feltételeket.

Energetikai tanúsítvány helyszíni szemle nélkül, online

Ha elektronikus úton szeretnénk szert tenni a tanúsítványra, le kell fújnunk a port a padlásra száműzött okmányokról és ládikákról! Minden lehetséges papírt keressünk elő, ami az ingatlan jellemzőit (építkezés, épületgépészet) dokumentálja.

Kelleni fog az alaprajz és további papírok, amelyek a falazat, a tetőszerkezet, a nyílászárók méreteit, típusát és a rétegrendeket rögzítik. Ezen kívül azokat a dokumentumokat is készítsük elő, amelyek igazolják a lakásba beszerelt fűtést-, klímát és meleg vizet biztosító rendszert! Végül szükség lesz az összes adat, valamint az előírtaknak megfelelő, kivitelezésbeni valódiságát a felelős műszaki vezetői nyilatkozatával tudjuk alátámasztani.

A megrendelőnek minden adatot a szakember rendelkezésére kell bocsátania, mert egyetlen hiányzó adat elég ahhoz, hogy a munka meghiúsuljon. Hiányos adatokkal a tanúsítvány semmilyen formában nem adható ki. Ilyen esetben helyszíni szemle után, csak offline lehet hozzájutni az igazoláshoz.

Energetikai tanúsítvány helyszíni szemlével, offline

A helyszíni szemle és az online ügyintézés közötti különbség, hogy a szakember maga megy ki a helyszínre az energetikai minősítéshez szükséges adatok rögzítésére. A helyszíni felmérés előnye, hogy nem kell a papírokért felforgatni a lakást, így további egyeztetés nélkül is villámgyorsan elkészül a kívánt okirat. Igaz, a kiérkező kolléga pizzát nem szállít, cserébe ő maga sem eszik embert, a munkája pedig nem több egy órácskánál.

A grandenergiánál biztosra megyünk, ezért mi csak egy felmérő, vagy tanúsító kolléga személyes helyszíni megtekintése után állítunk ki energetikai tanúsítványt. A helyszínen a munkánkat kellő szakértelemmel, a lehető legrövidebb időn belül végezzük el, hiszen nekünk is fontos, hogy a kért szolgáltatást a legjobb tudásunk szerint nyújtsuk.

Az elkészült irat hitelesítése és átvétele

Energetikai tanúsítványt csak arra jogosult szakember adhat ki. A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara nyilvános névjegyzékében leellenőrizhető, hogy emberünk rendelkezik-e ilyen jogosultsággal. A megbízás során hiánytalan adatszolgáltatás ellenében a tanúsító kiállítja az igazoló okiratot, majd feltölti a Országos Építésügyi Nyilvántartásba, ahol a dokumentum megkapja a Hiteles Energetikai Tanúsítvány (HET) jelölést.

Ennek a számnak a segítségével lehet leellenőrizni, hogy az energetikai tanúsítvány hiteles és ingatlan eladás esetén ezt a számot kell az adásvételi szerződésen feltüntetni. Végül a hitelesített, bejegyzett papír igény szerint postai úton, vagy elektronikus .pdf formátumban, e-mail útján is átvehető.