Lakóingatlan eladásakor a jelenleg hatályban lévő jogszabályok szerint az adásvételi szerződéshez energetikai tanúsítványt is mellékelni kell. Mi ez pontosan és mire jó?

Ingatlan adásvétel során az ügyvéd leveszi vállunkról az adásvétel ügyintézésének terhét. Ilyen egyebek mellett az adásvételi szerződés elkészítése, amely az energetikai tanúsítvány adatait is magába foglalja. Ez utóbbit az eladónak kell beszereznie, de az ügyvéd foglalja bele a szerződésbe. A tanúsítvány az épület energiaszükségletét rögzítő dokumentum.

Miről árulkodik az energetikai tanúsítvány?

 Ahogy az áruházakban címke jelzi az elektromos háztartási nagygépek energiaszükségletét, adásvételkor, bérbeadáskor, valamint új építésű épületek esetén a használatbavétel engedélyeztetésének ügyintézésekor a lakóingatlanokat is hasonlóképpen szükséges osztályozni.

A korszerűbb energia besorolású gépek nem csak környezetkímélők, de energiagazdaságosak, ami azt jelenti, hogy használatukkal akár havi több ezer forint marad a zsebünkben a rossz besorolású gépekkel szemben. Így van ez az ingatlan eladásnál is, valamint az 1993. évi LXXVIII. törvény szerint lakás bérbeadáskor szintén szükséges az energetikai igazolás.

Az ember mindig mindenben a költségkímélő megoldásokat keresi, ezért otthonaink okosításával egy időben az épületenergetikára is érdemes egyre nagyobb hangsúlyt fektetni. A hivatalos tanúsítvány rálátást nyújt a megvásárolni kívánt ingatlan energiaszükségletére, melynek alapján annak költségei is megbecsülhetők.

Kivel és miről kell elkészíttetni a tanúsítványt?

A tanúsítvány elkészítését olyan szakemberek végzik, akik a Magyar Mérnöki- vagy Építész Kamaránál érvényes ún. energetikai tanúsítói jogosultsággal rendelkeznek. (A jogosultság ellenőrizhető a nyilvános névjegyzékekben itt, vagy itt.) A dokumentum kiállításához helyszíni felmérés szükséges. A felmérés során az épület szerkezetét, a nyílászárókat, valamint a fűtéshez, a klímához és a meleg víz használathoz szükséges, energiát igénylő rendszereket vizsgálják a szakemberek a 7/2006. TNM rendeletben olvasható szabályok szerint.

Az energetikai tanúsítvány elkészíttetése minden olyan ingatlan esetében kötelező, melyekben energia felhasználásra van szükség az előírt komfort (7/2006. TNM) fenntartásához. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendeletben azt is pontosan meghatározzák, hogy milyen épületek esetén, vagy milyen helyzetben nincs szükség a tanúsítványra.

A legminimálisabb energiaigényű ingatlanok az AA++ besorolást kapják. Második az AA+, harmadik az AA és ezt követi az angol abc többi (duplázott) betűje: BB, CC, stb. Minél közelebbi betűt kap az ingatlan az A betűhöz, annál kisebb energiaigényű, korszerűbb energetikával rendelkező épületről beszélhetünk.

Az energetikai tanúsítvány szükségét az Európai Unió írja elő a tagországoknak azon célból, hogy közösen enyhítsünk a bolygónk általunk generált terhein. Az épületek energiafogyasztásának mérséklésével a globális környezetszennyezés csökkenése várható.

Önnek is készíthetünk egy tanúsítványt?