Anno még 2007-ben történt Hollandiában, hogy február 5-ét kikiáltották, mint a nemzetközi vastag pulcsis napot. A “Warm Sweater Day” kezdeményezés a pazarlás elkerülésének fontosságára hívja fel a figyelmet. Idén először Magyarországon is figyelmet fordítunk rá, mert szívügyünknek tekintjük bolygónk tisztaságát. 

A kezdeményezés célja

A lényeg, hogy minden évben a fűtési szezon ideje alatt legalább egy nap erejéig figyeljünk a Föld bolygóra. Tegyük ezt azzal, hogy jól felöltözünk például egy vastag pulcsiba és lejjebb vesszük a fűtést. Néhány fok lefelé nem nagy dolog, mégis ha sokan ezt tesszük, nagy hatása is lehet.

Angliában, a Cambridge Egyetem kutatói szerint ha csupán 1 Celsiusszal lejjebb vesszük a fűtést, azzal akár 6%-kal is csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat és ugyanennyivel a szén-dioxid kibocsátásunkat.

Hamar rá fogunk jönni, hogy a komfortérezetünkhöz nem kell 24 °C, mert elég lesz a 21-22 is.

De mit is ér ez az egy nap?

Mi egy személyben nem váltjuk meg a világot a vastagpulcsis nappal, de észrevehetjük, hogy hajlamosak vagyunk túlfűteni, pazarolni az energiát otthonunkban. Nem kell még télen is a tavaszi-nyári viselet! Helyette vegyük fel a puha, meleg pulcsit, és kapcsoljuk a fűtést pár fokkal lejjebb. Ha őszinték akarunk lenni, ennek is meg van a maga hangulata!

Csökkentjük a környezet terhelését és a pénztárcánk is visszamosolyog ránk. Melegítsük hát magunkat, ne a bolygót!

A klasszikus fosszilis tüzelőanyagok, mint a szél, földgáz, kőolaj helyett használjunk környezetkímélő megoldást. A nap süt és mi napelemek használatával ingyen állíthatjuk elő az elektromos áramot. 

Készíttessünk energetikai tanúsítványt vagy vizsgáltassuk meg otthonunk energetikai szükségleteit, tudjuk meg, miként spórolhatunk az energiával.