Energetikai felmérők

műszaki felmérők, akikkel dolgozunk

Baranya megye

Halász Enikő

energetikai tanúsító (Országos)

Takács Adrienn

energetikai tanúsító (Országos)

Pintér Zs. Katalin

energetikai tanúsító (Országos)

Lekics Gábor

energetikai tanúsító (Országos)

Önnek is tudunk segíteni?

Díjtáblák - az energetikai tanúsítvány ára (2024.06.01-től)

GY.I.K.

Az energetikai tanúsítással kapcsolatos - Gyakran Ismételt Kérdések a teljesség igénye nélkül

További kérdés, kérés esetén készséggel válaszolunk!

Meddig érvényes a tanúsítvány?

A jelen szabályozás kimondja, hogy az elkészült Energetikai Tanúsítvány érvényessége 5 év! Fontos, hogy ez abban az esetben érvényes, amíg egyéb rendelkezés nem születik, illetve a tanúsított ingatlanban nem történik olyan változás. Amennyiben energiafogyasztást befolyásoló tevékenységet végzünk az ingatlanon (pl. nyílászáró csere, homlokzati szigetelés, fűtés korszerűsítés, stb.) érdemes a megváltozott állapot szerint új tanúsítványt készíttetni.

Mennyi ideig tart és mi történik a szemlén?

A felmérés ideje a körülményektől függ. Sokat segít, ha van méretezett, valóságnak megfelelő alaprajz, esetleg metszet az ingatlanról. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, úgy az épület nagyságához mérten nagyjából 30-90 percen belül végzünk. A szemlén az adatfelvétel mellett fényképfelvételeket készítünk, mely a tanúsítvány részét képezi. Az Ön dolga, hogy beenged minket minden helységbe, lehetővé teszi a fotózást és válaszol a feltett kérdésekre. Hamar végzünk!

Mikor szükséges a tanúsítvány elkészítése?

A szabályozás részletesen taglalja, hogy milyen esetebekben szükséges a tanúsítványt elkészíttetni. A leggyakoribb esetek:

  • ingatlan adás-vételnél (az ügyvéd kéri),
  • bérbeadás esetén,
  • energetikai jellegű pályázatoknál,
  • használatbavételi eljárás folyamán,
  • 250 m2-nél nagyobb alapterülettel bíró állami, közhasznú rendeltetésű ingatlan esetében

 

Ki fizeti az energetikai tanúsítvány díját?

Alapesetben az ingatlan eladója vagy bérbeadója rendeli meg és fizeti ki a tanúsítvány díját. Ez azonban nincs kőbe vésve! Eltérő megállapodás a felek között születhet.

Vannak további költségek?

A díjazás előre egyeztetett, így Ön pontosan tudja, mire számítson. A tanúsítvány díjazása tartalmazza a kiszállást és az elkészítés árát. A színes tanúsítványt postázzuk is a megadott címre. Nyomtatott másodpéldány esetén a költségeket előre egyeztetjük. Javasoljuk a szemlét követően, elektronikusan küldött számla alapján utalással való fizetést, de készpénzt is elfogadunk.

Sürgősséggel való kezelés lehetséges?

A tanúsítvány elkészítése döntő többségében elektronikusan már 48 órán belül elérhető. Amennyibe ennél is gyorsabban van szükség rá, úgy sürgősségi felár ellenében (normál ár + 50%) lehet akár néhány órán belül is kész tanúsítványa. Ennek részleteit javasoljuk már a telefonos egyeztetéskor tisztázni.