Még gyerekoromból van meg az a kép, hogy ülünk a mamám konyhájában, a gáztűzhelyen a teavíz, alatta ég a gáz. Aztán egyszer csak a gáz lángja elszíneződik. A mamám kissé idegesen azt mondja: már megint trükköznek! Levegős a gáz!

Szerintem jó néhányan tudnának hasonló történeteket mesélni különböző helyszínek és személyek vonatkozásában. Lássuk tehát először azt, hogy miért is színeződik el néha a földgáz lángja!

Amit a gáz színéről érdemes tudni

Ha a gázláng tökéletesen ég, akkor mindig kék a színe. Annak oka, hogy ez megváltozik, nem az azonban, hogy a szolgáltató megváltoztatja az összetételt: sokkal inkább a fúvóka tisztaságában keresendő. Nagyon egyszerű tehát: ha nem elég tiszta a fúvóka, akkor a gázláng színe megváltozik. A majdnem teljesen színtelentől egészen a pirosas-narancssárgás színig elmehet a skála, attól függően, hogy az oxigén mennyisége kevés, vagy túl sok az égéshez. Ez azonban minden esetben a fúvóka tisztaságától függ. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy ha más a láng színe, akkor az égés hatásfoka is megváltozik, tehát ebből az aspektusból teljesen igaz az, hogy hosszabb idő alatt forr fel például a leves.

Tisztítani vagy nem tisztítani?

Mindenképpen érdemes, pláne hosszabb ideje fennálló probléma esetén szakemberre bízni a fúvóka tisztítását. És itt mindenképpen a szakember szót kihangsúlyoznánk: ne szedjük szét mi a gáztűzhelyet, mert nem értünk hozzá, ráadásul nem kicsit veszélyes! Egy gázszerelő azonban képes arra, amire mi nem: ellenőrzi, kitisztítja és be is állítja nekünk a gázfúvókát.

De mi van a legenda mögött?

Az általános vélekedés ugye, mint általában ebben az országban, egy összeesküvés elméletből indul ki, melynek egyértelműen az a lényege, hogy egyes szolgáltatók gonosz módon levegőt raknak a gázhoz. Így aztán sokkal rosszabb minőségű szolgáltatást nyújtanak, ráadásul ők sokkal olcsóbban megússzák.

A baj ezzel a sztorival éppen csak annyi, mint általában az összeesküvés elméletekkel: már az alapok sem igazak. A helyzet ugyanis az, hogy a szolgáltatóknak meglehetősen erős együttműködésre lenne szükségük, ha valamelyikük bele akarna nyúlni a gáz összetételébe. És hogy miért nem teszik?

  • sokkal drágább lenne kivitelezni, mint amennyi hasznot hozhatna
  • levegővel még véletlenül sem lehetne higítani, ugyanis akkor felrobban
  • már rég lebuktak volna, ha minden szolgáltató benne lenne (hiszen azt mondtuk, hogy egy ilyen szolgáltatást belülről megbuherálni csak úgy lehet, ha mindenki benne van)
  • iszonyúan veszélyes, tehát egy szakembernek, aki ezzel foglalkozik van annyi esze, hogy nem játszik a tűzzel – helyesebben a gázzal

A gáznak ráadásul nem is köbméteréért fizetünk, hanem azért az energiaértékért, ami elhasználunk. Ebből az aspektusból aztán megint értelmetlenné válik az az opció, hogy biztosan levegő van a gázban…

A városi legendák fontosak mindennapjainkban – nem véletlenül léteznek. Nem árt azonban, ha először inkább alaposan tájékozódunk, mielőtt valamelyiknek hitelt adunk.

Az energiáért fizetünk, nem is keveset. De a gáz felől megnyugodhatunk – már ami a városi legendát illeti.