Mivel az energiapiac folyamatosan változik, a rezsicsökkentésnek pedig mondhatni vége, így a fogyasztók számára egyre fontosabbá vált a költségcsökkentés. Sokak a megújuló energia irányába terelődtek, viszont nem mindenki teheti meg, hogy napelemet szereltessen az ingatlanra. Nem mindig a legjobb megoldás azonban váltani sem, így ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen költségekkel számolhat gáz, villany és napelem esetén. 

Mennyibe kerül a napelemes rendszer telepítése és működtetése?

Amennyiben eldöntötte, hogy napelemes rendszert telepítene, abban az esetben sok mindentől függ, hogy mennyi energiára van szüksége. Nem feltétlenül az ingatlan mérete határozza meg a fogyasztás mértékét, hiszen az elhasznált energia még egy nagyobb alapterületű családi ház esetén sem olyan nagy mértékű, ha nincsen túl sok eszköz. Egy biztos, a napelemmel rendelkező lakások vagy házak értéke jóval magasabb mint a korszerűtlen lakóházaké. 

Egy hozzávetőlegesen 80-100 négyzetméteres, háromszobás otthonban élő négytagú család esetében a fűtési rendszer kiépítése előtt több mindenre figyelni kell. Ha a háztartási méretű rendszer telepítésekor nem nézik, hogy a későbbiekben mivel szeretnének fűteni, akkor már a kezdetekkor nagy problémákba ütközhetnek. Amennyiben ugyanis árammal akarják megoldani ezt, akkor ezzel előre kell kalkulálni.

A jövőben ez 30-35 ezer forintos havi számlát jelenthet, persze csak akkor ha nincs napelem vagy nem elég nagy méretű. Ebben az esetben a csekkek kiváltásához nagyjából egy 8kWp teljesítményű napelemes rendszerre lesz szükség. Ez jelenleg nagyjából 4 millió Forintba kerülhet, hiszen a telepítésnek és magának a panelnek az ára is jócskán felfelé ível. Persze itt sem mindegy a minőség, az árnyékolás, a tájolás, de ezeket nem nézve nagyjából ennyivel lehet számolni. Persze hozzá kell tenni, hogy ebben az esetben az energiatanúsítvány sokkal jobb értékelést fog kapni, ami fontos lehet a ház értéke kapcsán. 

Gázcirkó: érdemes ezzel fűteni?

Aki napjainkban építkezésre adja a fejét és fűtést tervez, annál nem a gázcirkó az elsődleges megoldás. Mivel ezzel rengeteg gázt elhasznál, aminek a költsége 2022-ben igen magassá válik, így nem igazán éri meg ezt választani. Persze hozzá kell tenni azt is, hogy ennek kiépítése nagyjából fele akkora összegből megvan, mintha napelemet szeretne telepíteni. 

Az előbb említett ingatlan esetében nagyjából 2-2,5 millió Forintra van szükség az effajta rendszer esetében. Persze mindez attól is függ, hogy a hőleadásban padlófűtéssel vagy pedig alacsonyabb hőmérsékleten üzemeltetett radiátorral számol az ember.

Maga a szerelés tehát jóval olcsóbb, viszont figyelembe kell venni az emelkedő árakat. Akinek most gázzal fűt az persze nem fog azonnal átállni, főleg, ha nem teheti meg, de építkezés esetén nem a legjobb megoldás a gázcirkó, ezt biztosan állíthatjuk. 

Napelem nélküli villanyos fűtés. Vajon megéri?

Lehet úgy is fűteni villannyal, hogy nincsen az ingatlanon napelem. Ilyenkor például a háromszobás családi ház esetében a villanyfűtés kiépítési költségei lesznek a legalacsonyabbak. Sokkal több lehetőség van ebben, hiszen akad áramos panel, elektromos fali-, padló- és mennyezetfűtés egyaránt. Ezeknek a szerelése még annyiba sem kerülnek mint a fent említett kettő, hiszen a művelet nagyjából 1-1,5 millió Forintból megvan.

Fontos szempont továbbá, hogy a villanyfűtés hatásfoka igen kedvező. Ráadásul, ha nem is fér bele a család az átlag fogyasztásba, akkor sem a hétszeresét kell fizetnie, hanem csak a kétszeresét. Nem mindegy tehát, hogy egy eddig 30 ezer Forintos gáznak a csekkje most 120-130 ezer Forint lesz, esetleg a villanyt megússza 30-35 ezer helyett 60-ból. Ez még így is magas, de kompromisszumos megoldás, ha nincs lehetősége napelemet szereltetni az ingatlanra. 

Mivel érdemes fűteni 2022-ben?

Tisztázzuk tehát, hogy melyik megoldás a legjobb az egyes ingatlanok esetében. Amennyiben átalakításról vagy új építésről van szó, kétségkívül a napelem a legjobb választás. Ezzel hosszabb távon sokat lehet spórolni, nem lesz kiszolgáltatva az emelkedő áraknak sem.

Egy régebbi típusú háznál viszont érdemes elgondolkodni a villanyfűtés beüzemelésén, hiszen még mindig olcsóbb kétszer annyit fizetni az áramra, mint hétszer annyit a gázra. A fa fűtést nem beszéltük át, de az kicsit más rendszeren is működik. Mivel a fa ára szintén emelkedik, így tulajdonképpen az sem éri meg jobban a napelemmel szemben.