A hőszigetelés fontosságát már nem kell hangsúlyozni – az viszont nagyon sokféle lehet, hogy milyen megoldást választunk. Korántsem csak az hat ránk már, hogy egyre újabb és újabb előírásoknak kell megfelelni, de az energiahatékonyság is elég egyértelmű elvárás lett napjainkra.

Mit is szeretnénk?

Alapvető igényünk az, hogy tekintet nélkül arra, hogy tél van vagy nyár, az otthonunkban ugyanolyan kellemes hőmérséklet legyen. Ezt úgy érhetjük el, ha a falakon keresztül távozó hőmennyiséget a minimálisra csökkentjük, ugyanakkor fontos, hogy a környezetünket is védjük a káros anyag kibocsátástól.

Miért fontos a homlokzati hőszigetelés?

Nézzük meg azt a 4+1 tudnivalót, amelyet mindenképpen meg kell itt említenünk.

  1. Sokan azért tartanak a hőszigetelés megvalósításától – bár egyre kevésbé, mert túl drágának tartják. Fontos, hogy lássuk, hogy a homlokzati hőszigetelés nagyon hamar behozza az árát! A fűtési költségünk akár harmadával is csökkenhet, így egy homlokzati hőszigeteléssel akár 3-5 év alatt megtérül a befektetett költség.
  2. Egyáltalán nem bonyolult utólagosan megvalósítani. Léteznek azok a vélemények, amelyek szerint azért nem érdemes ezzel foglalkozni, ha elmaradt abban az épületben, ahol lakunk, mert rengeteg papírmunkát fog jelenteni. Ez nem így van: kizárólag a kifejezetten műemlékvédelmi védettség alá eső épület esetében bonyolult a folyamat, vagy teljes homlokzatváltásnál.  
  3. Ne spóroljunk a hőszigetelő anyag vastagságán! Ma már a leginkább elterjedt és elfogadott homlokzati hőszigetelésnél a régebbi 3-4 cm helyett a 10-15 centiméteres vastagság. És muszáj megemlítenünk, hogy ez csak a kezdet – a folyamatok afelé mutatnak, hogy nemsokára inkább 15-20 centiméter lesz.
  4. Egy homlokzati hőszigetelés hosszú távra készül. Ezért is érdemes rendszerben gondolkozni. A piacon több gyártó és forgalmazó kínálatában megtalálható teljes, minden szabványos elemet tartalmazó homlokzati hőszigetelő rendszer. Ezt azért is érdemes választani, mert a kötelező 3 éves jótállási időn felül a gyártók akár 25 év garanciát is vállalnak a teljes rendszerre.

4+1. És végezetül egy nagyon fontos részlet. Mivel a homlokzatok mellett a padló és födémszerkezetek szintén jelentős hőveszteségért felelősek, így érdemes ezek megfelelő szigeteléséről is gondoskodnunk. A padló utólagos hőszigetelése nem minden esetben oldható meg, mivel ez nagy roncsolással járhat, illetve a belmagasság csökkenésével is számolnunk kell. Ezért a lábazati falak hőszigetelését is választhatjuk, ebben az esetben pedig akár a külső talajszint alá is süllyeszthetjük a hőszigetelő táblákat. A padlásfödémek szigetelése egyszerűbb, akár házilagosan is könnyen kivitelezhető, ha egy használaton kívüli padlástérben ásványgyapot tekercseket terítünk le. Amennyiben pedig járható födém az igényünk, úgy pallóváz közé terített hőszigetelésünket OSB lapokkal fedhetjük be.

Megjegyzendő azonban, hogy minden hőszigetelési tevékenység előtt ellenőriztetni érdemes a szerkezetek nedvességnek való kitettségét. Amennyiben átázott falakkal és padlószerkezetekkel van dolgunk, úgy azok nedvesség elleni szigetelését előzőleg helyre kell állítanunk.

A mi javaslatunk mindenképpen az, hogy szakértő segítségét kérjük ehhez a homlokzati hőszigeteléshez. Lehet, hogy szükségtelen kiadásnak tűnik első hallásra, de biztos, hogy nem lesz az. A homlokzati hőszigetelés megtervezése és megvalósítása nem kis feladat, mely ráadásul sok apró részlettel is bír. Olyan kis tudnivalókkal, amelyekre mi nem biztos, hogy fel tudunk készülni – egy hozzáértő szakember viszont tud számolni ezekkel.

Ne feledjük: hosszú távra készül! Ügyeljünk tehát a tartozékokra, részletekre, a technológiai idők betartására, és ha lehet, gondolkodjunk rendszerben!

Ha ez mind teljesül, akkor tényleg nem lesz más dolgunk, mint élvezni a nyáron hűs, télen meleg lakás vagy ház nyújtotta kényelmet és otthonosságot.

Fontos: ha homlokzati hőszigetelést korszerűsítünk, utána mindenképpen érdemes energetikai tanúsítványt készíttetni.

Hívjon, segítünk!