Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy ingatlanunkra készült-e korábban energetikai tanúsítvány, az elektronikus nyilvántartás lesz segítségünkre. A bárki számára elérhető oldalon tartják nyilván a 2013. január 1-ét követően elkészített energetikai tanúsítványokat, lehetővé téve annak díjmentes lekérdezését.

Az EU előírásai alapján 2012. január 1-től Magyarországon is kötelezővé vált az ingatlanok energetikai tanúsítványának elkészítése új építésű, eladásra, bérbeadásra szánt ingatlanok esetén. Szükséges a tanúsítvány elkészítése a 250 m2 alapterületet meghaladó hatósági rendeltetésű vagy állami tulajdoni ingatlanok esetében is.

Az adásvételi szerződésben az eljáró ügyvéd feladata rögzíteni az ingatlan HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) számát, továbbá a besorolását. A HET számon felűl a tanúsítványok egyedi QR kódot is kapnak, segítve ezzel az azonosítást. A szerződésben nyilatkozik az eladó vagy bérbeadó arról, hogy átadta a tanúsítványt a vevőnek, bérbe vevőnek.

Az Energetikai tanúsítvány lekérdezése

A tanúsítványt elkészítheti az a mérnök, aki a Magyar Építész Kamara vagy a Magyar Mérnöki Kamara regisztrált tagja. A kész tanúsítványt ügyfélkapus azonosítást követően ők tölti fel a rendszerre.

Lekérdezésére a https://entan.e-epites.hu/?tanusitvany_lekerdezese címen van lehetőségünk.

A tanúsítvány érvényessége (feltéve ha nincs energetikailag lényeges változtatás az ingatlanban) 10 év. Ez elég hosszú lehet ahhoz, hogy elvesszen, elkallódjon valahol. Lehetőségünk van a tanúsítványt kikérni abban az esetben, ha hitelesen tudjuk igazolni tulajdonjogunkat az érintett ingatlanhoz.

Amennyiben nem készült az ingatlanra tanúsítvány de szükség van rá, rövid határidővel, garanciával vállaljuk elkészítését. Kérjen ajánlatot, vagy tekintse meg díjtáblánkat itt!