Minden egy helyen az új pályázati lehetőségről!

Július végén várható a hírek szerint, hogy kiírják azt a nagyszabású pályázatot, melynek segítségével akár családok tízezrei juthatnak támogatáshoz – mégpedig napelemes fűtéskorszerűsítés témában.

A pályázati összeg 159 milliárd forint, amely közel 35 ezer családnak segíthet abban, hogy modern és környezetbarát módon korszerűsítsék fűtési rendszerület.

Mit lehet most tudni a célcsoportról?

A tervek szerint célzottan a legalacsonyabb jövedelmű családok vannak a fókuszban, tehát az a – döntően – vidéki réteg, amelyik életkörülményük vagy lakóhelyük miatt nem fér hozzá sem a gáz, sem a villany nyújtotta lehetőséghez. Éppen ezért a fűtést drága és szennyező szilárd tüzelőanyaggal oldja meg – jellemzően fával vagy szénnel. Ezek az anyagok azonban károsak nemcsak az emberre, de a környezetre is. Jó tudni, hogy jelenleg három olyan régió is van az országban, ahol a mért adatok szerint a szálló por koncentrációja a megengedettnél jóval magasabb, mondhatjuk azt, hogy sajnos a mért értékek kiemelkedőek. Ez a Sajó-völgye, a főváros és Pécs környéke.

A célcsoport tehát jellemzően az országos átlagbér alatti jövedelemmel rendelkezik, és alacsony hitelképességi mutatóval bír. A pályázat szempontjából fontos azonban, hogy legyen a beruházásra alkalmas ingatlantulajdona.

Ezek alapján az várható, hogy körülbelül 23 ezer család telepíthet majd napelemes rendszert, és mintegy 12 ezer család kaphat lehetőséget majd arra, hogy fűtési rendszerét korszerűsítse.

A várható ütemezés

A tervek szerint 2021 augusztusától lehet majd jelentkezni a pályázatra. Az első kivitelezési munkák pedig 2021 decemberében meg is kezdődhetnek, és egészen 2025-ig tarthatnak.

A pályázattal kapcsolatban azt ígérik, hogy jól követhető és egyszerű eljárásrendet alkalmaznak majd, annak érdekében, hogy ne legyen bonyolult a folyamat azoknak, akik élni kívánnak a lehetőséggel.

Mit lehet majd elszámolni a pályázatban?

Nem kevéssé lényeges kérdés, hogy pontosan milyen munkálatokat és anyagköltségeket lehet majd elszámolni ebben a pályázatban. Röviden összefoglaltuk a leglényegesebb pontokat, amelyek elszámolhatók lesznek:

  • Tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer létesítéséhez kapcsolódó munkák (tervezés, engedélyeztetés és kivitelezés) és anyagköltség
  • Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése, fűtési és melegvíz rendszer elektrifikálása

Mekkora lehet a támogatás összege háztartásonként?

A pályázatból jól látható, hogy a teljes kiépítési és anyagköltségek finanszírozása várható, mégpedig 100 százalékban. Ez pontosan azt jelenti, hogy a pályázat nyerteseinek háztartásonként akár 3-4 millió forint is lehet az összeg, amit megkapnak.

Ez a pénz felhasználható majd akár lakossági háztartási méretű kiserőművek, hőszivattyús rendszer, vagy fűtőpanelek beszerzésére éppen úgy, mint adott esetben a nyílászárók költségoptimális cseréjére.

És mi lesz a szakvéleményekkel?

A kérdés teljesen jogosan merül fel, hiszen ilyen munkálatok esetén nem kerülhető el az épületenergetikai tanúsítvány elkészítése a munkák előtt, illetve azok befejeztével. Természetesen a pályázat kiírásakor gondoltak erre: az új napelemes rendszer telepítése során támogatható tevékenységek között ott szerepel ez a tétel.

Tehát, ha valaki ebből a pályázatból kívánja megvalósítani az új fűtési rendszerének kialakítását, akkor az épületenergetikai tanúsítvány elkészítése is finanszírozható ebből a pénzből.

Ha pedig Baranya, Tolna vagy Somogy megyében lakik, akkor kattintson ide, hogy a legjobb megoldás házhoz menjen!

www.grandenergia.hu