Most, hogy a belvárosból rengeteg ember költözni kényszerül, sokan vidéken próbálnak új életet kezdeni. A legtöbben beköltöznek egy falusi házba, mások üres telket vesznek, ahol a megtakarított pénzükből építkezésbe kezdhetnek. Az utóbbi években azonban a készházak is kedveltté váltak, ezért összehasonlítottuk, melyik éri meg jobban a fizetni valókat illetően.

Építkezés kontra beköltözés egy vidéki házba?

A telekvásárlással induló házépítés hosszú és bonyodalmas módja az otthonteremtésnek. Már a telek vásárlás során ügyelni kell rá, hogy a telek tehermentes legyen a nem kívánatos utaktól és kábelektől (lásd a tulajdoni lapon!), valamint igényünknek megfelelő földrajzi elhelyezkedéssel és adottságokkal kell rendelkeznie. A helyi építési szabályok is korlátokat szabhatnak az elképzeléseinknek, a költségek pedig magasak, hiszen a nulláról indulunk.

Egy már felépült házba beköltözni ezzel szemben viszonylag hamar megy, ám a gyors ügyintézés is tartogathat meglepetéseket a számunkra! A ház szigetelését, a vízvezetékek állapotát és számos további részletet figyelembe kell venni vásárláskor, mert egyetlen rossz döntéssel a legszélsőségesebb esetben teljesen eladósíthatjuk magunkat. Sajnos sok olyan hirdető van az interneten, aki az Ön pénzéért hamar meg akar szabadulni a problémás ingatlanjától, ezért elhallgatja a ház hiányosságait.

Ne feledje, hogy az adásvételi szerződésnek kötelező melléklete az energetikai tanúsítvány, amiből megtudhatja, hogy az ingatlan tulajdonságai alapján mennyi energiafogyasztásra számíthat.

Az ingatlan szigetelése és energiaszükséglete sok mindent elárul

Ha a ház energetikai besorolása rossz eredményű, annak jellemzően az egyik legfőbb oka a ház szigetelésének a hiánya. A hőszigetelés biztosítja a házban használt energia, a fűtés benntartását, ezért erre minden házban szükség van. Régen az épületeket más eljárással építették, ezért annak idején nem minden ház lett hőszigetelve. Jó példa erre a paneltömbök szigetelése, aminek szükségét csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel.

A hőszigetelés télen-nyáron teszi a dolgát. Télen a meleg benntartása a fontos, míg nyáron a klímaváltozással járó elviselhetetlen hőségtől óvjuk magunkat általa.

Készházak vagy épített házak?

A lakóautó mintájára idővel megszülettek a konténerházak és a készházak. A modern készházak már mindennel felszerelt, korszerű szigeteléssel rendelkeznek és jó energia besorolásúak. Ennek ellenére a készház tulajdonosának értékesítéskor, valamint bérbeadáskor szintén rendelkeznie kell az ingatlan energia besorolását igazoló papírral.

Az energetikai tanúsítvány készítés városban egy lakás adásvétele esetén tehát épp olyan fontos, mint vidéken egy ház, vagy készház esetén. Építkezéskor ugyanerre a papírra a használatbavétel engedélyeztetése során lesz szükség, tehát a papír elkerülhetetlen, ám az a vásárló érdekeit szolgálja.

A vételáron túl az egyik legfontosabb kérdés az ingatlan energiaszükséglete. A gazdaságos fogyasztás szempontjából tehát nem a ház típusa, hanem annak energetikai minősítése lehet az irányadó.