A villanyszámla nő – ahogy az elektromos kütyük, eszközök száma is egyre nagyobb méreteket ölt háztartásunkban. Az elektromos áram sokba kerül – a napelem lesz a megoldás. És hogy most mi a jellemző nálunk? Ennek jártunk utána!

Nem szándékoztunk direkt csúnyán clickbait-es címet adni, de ha valamit meg kell lovagolni, azt mindenképpen érdemes. Ez a téma pedig, akárhogy is nézzük, kicsit mintha jellemző lenne ránk. Mármint a mindenből az eggyel nagyobb – ezúttal a napelemek esetében. Ez azonban nem biztos, hogy ebben az esetben elvetendő gondolat. És hogy miért is írjuk ezt?

Alapvetően természetesen azért, mert az utóbbi években megfigyelhető, hogy a magyar háztartások egyre inkább nyitnak a napelemes megoldás felé. Ennek oka egyfelől az, hogy az aktuális villanyfogyasztás fedezése mellett bizony igencsak megnőtt a hűtés és fűtés tekintetében is az energiaigény biztosítására, sőt, az elektromos autók térnyerésével azok töltésének házilagos megoldásához is megoldást kell már találni.

Ennek köszönhetően az figyelhető meg, hogy gyakorlatilag duplájára nőtt a telepített rendszerek mérete az elmúlt pár évben. Alapvetően egy átlagos háztartás számára 4-5 kW-os rendszer is bőven elegendő lenne, azonban az figyelhető meg, hogy sokkal inkább 6-8 kW, vagy akár 10 kW-os rendszerben is gondolkodnak. Ráadásul nem csak a rendszerek nagyobbak, de az is jellemző, hogy már eleve a későbbiekben tovább bővíthető megoldásokat keresik.

A szolgáltatók természetesen figyelnek és reagálnak: azonnali kalkulátorokkal, tanácsadással állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Egy-két konkrét számmal mi is megpróbálunk segíteni. Említettük az előbb, hogy egy alaposabban átgondolt rendszer esetében már az is lehet igény, hogy egy elektromos autó töltése is megvalósulhasson napelem segítségével a háztartásban. Ennek folyamatos és zavartalan működéséhez egy 10-12 kW-os napelemes rendszer már elegendő.

De ha nincs ilyen igény, akkor is érdemes átgondolnunk azt, hogy egy 4-5 fős család, amelyik egy körülbelül 100 négyzetméteres ingatlanban lakik, havonta 20-25 ezer forint közötti villanyszámlát fizethet. Ha napelemes megoldást szeretnénk, akkor ez azt jelenti, hogy egy 6 kW-os rendszer kiszolgálja majd az igényeket. Nem szabad azonban elfelejtkeznünk arról, hogy alakulhat úgy, hogy további igények merülnek fel, mondjuk egy új klíma beszerelése válik szükségessé, amely már indokolttá teheti egy akár 8 kW-os rendszer működését is. Mennyivel egyszerűbb ebben az esetben, ha már eleve olyan rendszerhez építünk hozzá, amely bővíthető! Nemcsak klíma, de akár egy fűtési rendszer bővítése is felmerülhet igényként, amely ugyanígy nagyobb teljesítményhez lesz csak rendelhető.

Ezért fontos, hogy a lehető legjobban átgondoljuk, és szakemberrel is egyeztessük, hogy mik a pontos elvárásaink, ha napelemes rendszer kiépítését tervezzük. Nem érdemes ezt a lépést, kihagyni, mert bizony előfordulhat, hogy amit mondjuk a folyamat elején talán meg is tudunk spórolni, azt mondjuk duplán, vagy akár triplán is ki kell fizetnünk, ha nem vagyunk előrelátóak.

Persze vannak már nálunk is olyan háztartások, ahol akár már 20 kW-os rendszer is működik. Ehhez azonban megfelelő méretű/nagyságú tetőfelületre is mindenképpen szükség van.

Akárhogy is – a napelem egy kivételesen hatékony és környezetbarát megoldás. Kíváncsian várjuk térnyerésének újabb állomásait!