2023. november 1-jétől új szabályok vonatkoznak az épületek energetikai tanúsítványaira Magyarországon. A változás célja az energiahatékonyság növelése és az ingatlanpiac átláthatóságának javítása.

A legfontosabb változások:

  • Az energetikai tanúsítványok érvényességi ideje 10 évről 5 évre csökkent.
  • Az energetikai besorolási rendszer megváltozott. Az AA++-tól JJ-ig terjedő skála helyett A+++-tól I-ig terjedő skálát alkalmaznak, ahol az I a legrosszabb kategóriát jelenti.
  • Kötelezővé vált az energetikai tanúsítványok feltüntetése az ingatlanhirdetésekben.

A változások részletei:

Érvényességi idő:

A 2023. november 1-jét követően kiállított energetikai tanúsítványok legfeljebb 5 évig lesznek érvényesek. A hatálybalépést megelőzően kiállított tanúsítványok 2024. január 2-ig lesznek érvényesek.

Energetikai besorolás:

A korábbi AA++-tól JJ-ig terjedő skála helyett A+++-tól I-ig terjedő skálát alkalmaznak. Az I a legrosszabb kategóriát jelenti, az A+++ pedig a legjobbat.

Hirdetési kötelezettség:

A 2023. november 1-jét követően kiadott ingatlanhirdetésekben kötelező feltüntetni az energetikai tanúsítványban foglaltakat. A jogszabály-módosítás nem tér ki pontosan arra, hogy kiknek lesz kötelezettsége a tanúsítványban foglaltak feltüntetése, illetve milyen tartalommal lesznek kötelesek megtenni azt.

Következmények:

A változások várhatóan hozzájárulnak az energiahatékonyság növekedéséhez és az ingatlanpiac átláthatóságának javításához. Az új energetikai tanúsítványok segítenek a vásárlóknak és bérlőknek az energia hatékonyabb ingatlanok kiválasztásában.

Európai uniós törekvések:

Az elkövetkezendő években várható még változás az energetikai tanúsítványokra vonatkozó hazai szabályozás területén, köszönhetően az Európai Uniós törekvéseknek. Az EU ugyanis a kitűzött dekarbonizációs célok megvalósítását is szolgálva, az épületek energiahatékonyságát célzó irányelv tervezetet készített, amely által akár valamennyi tagállamra nézve kötelező energiahatékonysági minimumszabványok lesznek alkalmazandóak. Az elérendő célok vélhetően szigorúbbak lesznek a most hatályban lévő hazai értékeknél, de az irányelv a tagállamok közötti egységesítést is célozza.