Amikor ingatlant adsz el vagy veszel, akkor az árra nagy hatással lehet az energetikai besorolás. A jelenlegi rendszert 2016 óta alkalmazzuk. A 12 kategória igen széleskörű, amiben két betűvel jelöljük az adott ingatlan besorolását. Ebben AA-tól JJ kategóriáig csoportosítjuk az épületeket, attól függően, hogy hány éves, illetve milyen az egy négyzetméterre vetített energia kibocsátása. Az AA, illetve az AA+, az AA++ a legmagasabb minőséget jelentik, azonban már a BB is a 0 energiaigényt közelíti meg. Az energetikai tanúsítvány tehát egy adott ingatlan energihatékonyságáról ad tájékoztatást az eladó és a vevő számára. 

Miért fontos az energetikai besorolás?

A szigorítás nemcsak itthon fontos kérdés, hiszen az egész Unióban az üvegházhatású gázok kibocsátásának negyedéért a magántulajdonú ingatlanok a felelősek. Ennek a nagyrészét a 250 millió lakás teszi ki, amibe beletartoznak a magyarországi épületek is. A fenntarthatóság azonban egyre inkább az életünk részét képezik, így igen fontos, hogy az eladni kívánt ház vagy lakás mennyire energiahatékony. Főleg a mostani időszakban, amikor az árak amúgy is az egekben vannak.

A dokumentáció elkészítése során kiderül, hogy az adott épület mennyire felel meg az előírásoknak. Minél jobb besorolást kap, annál energiahatékonyabb, annál kisebb terhet ró a környezetre. Persze nem egyszerű ezt elérni, hiszen a javítási, felújítási munkákhoz pénzre van szükség. Viszont idővel minden átalakítás megéri, főleg, ha el szeretnéd adni a házat vagy csökkentenéd a számláid költségét. 

Milyen javaslatok szerepelhetnek az energetikai tanúsítványban?

A szakembert javaslatot tehet arra, hogyan érdemes javítani a besoroláson, amivel jobb áron tudod eladni a házat. A sorrend általában a következő: először a padlás födémek, illetve a tetőtéri ferde falakat kell hőszigetelni. Ezt követően jöhet a nyílászárók cseréje, majd pedig a külső falak hőszigetelése. Ez a három együtt már nagymértékben csökkenti a házban felhasználandó energia mennyiségét. Ehhez hozzájön még a fűtés korszerűsítése, esetleg a kazán cseréje, illetve a pince födém hőszigetelése. Ezekkel a feladatokkal már több szintet léphet az ingatlan energetikai besorolása. 

Érdemes-e eladás előtt felújítást végezni?

Felmerülhet a kérdés azonban, hogy mikor térül meg egy-egy beruházás. Ezt azonban nehéz megmondani, tekintve az árak folyamatos emelkedését. Egy padlás födém, illetve a ferde falak szigetelése esetében 3-4 évről beszélhetünk, míg egy panel lakás nyílászárónak esetében ez 5-7 év is lehet. Ami viszont a kazán cseréjét illeti, itt bár 14-15 évre is szükség lehet, mire a beruházás megtérül, azonban éves szinten akár 30%-ot is meg tudsz vele takarítani.

Más kérdés viszont, hogy egy-egy átalakítással mennyivel lehet többet elkérni a házért. Mivel ezt befolyásolja az elhelyezkedés, az ingatlan nagysága, annak környezete, így nem lehet rá egyértelmű választ adni. 

Viszont ha megteheted, mindenképpen érdemes pár apróbb munkát elvégezni, amit akár Te magad is megcsinálhatsz, így jelentős mértékben spórolhatsz a munkaköltségen. A fent említettek közül bármelyik megoldás jelentősen emeli az ingatlan értékét, így akár több millió forinttal növelheted azt az összeget, amit először el szerettél volna érte kérni. Sokan ráadásul sokkal szívesebben költöznek egy olyan új otthonban, ahol szinte alig kell bármit csinálni. Nem mindenki szeret felújítani, egyesek jobban preferálják azokat az ingatlanokat, amelyek kulcsrakészek és csak költözni kell. 

Mire van szükség az energetikai besorolás elvégzéséhez?

Mielőtt a szakember kiérkezik mindenképpen készítsd elő a legfontosabb iratokat. Szükséged lesz az ingatlan helyrajzi számára, a pontos címre, illetve a tulajdonos nevére. Ezek az információk segíthetik a munkát. Emellett jó, ha tudod az épület építési évét, az esetleges felújítási munkák kapcsán munkák kapcsán melyik és mikor történt. Nem árt tisztában lenni a műszaki jellemzőkkel sem, de jó, ha rendelkezésre áll az ingatlanról egy alaprajz is. Ez nagymértékben lecsökkentheti az energetikai tanúsítást végző szakember munkájának idejét. 

Talán mondani sem kell, hogy a dokumentáció elkészítéséhez biztosítani kell az ingatlanba való bejutást. Ha nem lakik ott senki, akkor mindenképpen gondoskodj arról, hogy a bejutáshoz szükséges kulcsok a szakértő rendelkezésére álljanak.