Szakértők vizsgálták meg, hogy vajon mennyivel ér többet egy ház, ha az energetikailag korszerűsítve van. A kutatásból kiderült, hogyan változik meg az ingatlan értéke annak függvényében, hogy milyen energia-hatékonysági besorolást kapott. 8000 családi házat vettek figyelembe, illetve vizsgálták meg azok árára ható tényezőket.

Lássuk, hogy mennyire éri meg felújítani és korszerűsíteni!

Mi derült ki a kutatásból?

Az eredmények alapján azok az otthonok, amelyeknek majdnem nulla az energiaigénye, tehát legalább BB besorolást kapott, azok 50%-kal érnek többet, mint a hasonló házak JJ besorolással. Ha tehát egy átlagos ingatlant korszerűsítünk, akkor várhatón 20%-kal többért fogjuk tudni eladni. 

A kutatás célja az volt, hogy egy olyan adatbázist vizsgáljanak meg, amelyek a hazai ingatlanok értékét célozzák meg, hogy azok eladhatóságát mennyire befolyásolja egy nagyobb volumenű energetikai felújítás. A családi házaknál ez egyszerűbb művelet, mint a társasházak esetében, így ebben a vizsgálatban ezek a lakóházak vettek részt. 

Az eredmények

Az adatbázis megmutatta, hogy a magasabb energetikai besorolás hatására nagyobb növekedésre számíthat az ember a családi házak árában. Az említett 50% nagyjából reális, viszont az ennél valamivel rosszabb kategóriába sorolt ingatlanok esetében 20%-kal számolhatunk. Kiderült azonban az is, hogy az energetikai tanúsítványok országonként eltérő rendszere miatt nem feltétlenül lehet pontosan összehasonlítani ezeket az épületeket. Azoknál a házaknál azonban nem tapasztalni nagyobb eltérést, amelyek egyel jobb vagy rosszabb besorolást kaptak. Tehát egy-egy ugrás még nem jelent nagy emelkedést. 

Az viszont biztosan látszik, hogy azok a házak, amelyek energetikailag korszerűsítve vannak, biztosan többért kelnek majd el, szemben a túl sokat fogyasztó és nem szigetelt otthonokkal. Ahhoz viszont, hogy valóban kimutatható legyen az ártöbblet, legalább 2-3 kategóriát kell ugrani, bár már egy-egy ablakcsere és szigetelés is jelenthet ennyit egy családi ház esetében. A beruházás ráadásul biztosan megtérül, hiszen közel sem költünk annyit egy felújításra, mint amennyivel végül többet kaphatunk érte.

A családi házak előnyei, amelyek energetikailag korszerűsítve vannak

Minél magasabb a helyi lakáspiaci színvonal, annál keresettebbek az energia-hatékonysági beruházások, főként a bárható értéknövekedés miatt. De vajon mennyire éri meg mindez? Mennyit számíthat egy ilyen nagyobb költés?

Ahol alacsonyabbak a piaci árak, ott a felújítás költsége biztosan meghaladja a várható értéknövekedés összegét. Az alapvető trendek mindenhol megegyeznek, így a falvak és városok esetén is látható, hogy egy jó energiahatékonysággal rendelkező ingatlan ára magasabb lehet, mint egy átlagos vagy egy rosszabb besorolást kapott otthoné.

Persze ne feledjük, hogy nagyon sok tényezője van annak, hogy mennyit ér egy épület. Nem mindegy, hogy hol fekszik, milyen a fekvése, régebbi vagy újabb építésű, milyen a közlekedés és milyen szolgáltatások vannak az adott területen.  

Összességében viszont egy BB-s épület sokkal vonzóbb lesz a vásárlók számára, hiszen a mostani energiaárak mellett igen fontos szemponttá vált az ingatlanok fogyasztása. Nem mindegy, hogy milyen a fűtés, mennyire tartja a meleget, van-e napelem, esetleg le van-e szigetelve mindenhol a ház. 

Mennyit jelentenek az egyes felújítások?

Ha például mélyfelújításban gondolkodunk, akkor ide tartozik a hőszigetelés, a fűtéskorszerűsítés, illetve a nyílászárók cseréje egyaránt. Ezzel az átfogó renoválással az energiafogyasztás nagyjából 40-50%-át lehet megtakarítani, de sok esetben még a 80% is elérhető. Mivel az egyes feladatok elvégzésének hatása összeadódik, így tulajdonképpen maximalizálható az energiahatékonyság. 

Persze amellett, hogy azokat az ingatlanokat, amelyek energetikailag korszerűsítve vannak, magasabb áron lehet eladni, igen lényeges szempont, hogy ezek jóval környezetbarátabbak is. A téli fűtés és a melegvíz előállítása miatt az üvegházház-kibocsátások nagy részéért mi magunk és az otthonunk a felelősek. A felújításnak hála azonban igen nagy mértékben csökkenthetjük a bolygóra gyakorolt környezeti terhelést.