A környezettudatosság már szinte alapelvárás. Egyre inkább fontossá válik az, hogy ahol élünk, a lakóhelyünk (házunk, lakásunk) is megfeleljen annak az elvárásnak, hogy a környezetünk minimális terhelése mellett éljük mindennapjainkat. Ennek az egyik legkönnyebben elérhető módja az, ha lakóhelyünk energiafelhasználását a lehető legjobban optimalizáljuk. Fontos, hogy lehetőség szerint a legkevesebb energiát használjuk fel, ahogy már az is egyértelműen elvárás lett, hogy a felhasznált energia, ha egy mód van rá, megújuló forrásból származzon.

Ebben a cikkben érthetően elmagyarázunk mindent, amit az energetikai felmérésről tudni kell.

Miről készíthető energetikai felmérés?

Nem árt, hogyha az elején erre a kérdésre is válaszolunk. Itt nincs túl bonyolult dolgunk, mert a válasz az erre a kérdésre, hogy minden olyan ingatlan esetében, melyben fűtés és melegvíz van elkészíthető az energetikai felmérés. Ezek az ingatlanok lehetnek közintézmények, oktatási intézmények, vagy akár lakóingatlanok is.

Mit jelent pontosan az energetikai felmérés?

Egy olyan mérnöki/műszaki számításokon alapuló folyamatot, melynek során a szakember megvizsgálja az épület határoló szerkezeteit, valamint a fűtési rendszerét, beleértve a melegvíz szolgáltatást is.

Mikor van szükségünk energetikai felmérésre?

Abban az esetben szükséges ez a folyamat, ha például ingatlanunkat korszerűsíteni szeretnénk energetikai szempontból, vagy esetleg eladnánk, illetve ilyen eset lehet még az is, ha bérbe adnánk.

Milyen dokumentum születik az energetikai felmérés végén?

Ez az energetikai tanúsítvány. Ez a dokumentum szakmai szabályokon és jogszabályokon nyugvó irat, melynek érvényessége 10 év.

Miről nem kell készíteni energetikai tanúsítványt?

Több kivétel is van. Például nem kell 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű épületre, évente négy hónapnál rövidebb ideig használt lakhatás és pihenés céljára használt épületre, de nem kell tanúsítvány nem lakás céllal használt mezőgazdasági épületre sem – különböző szabályok figyelembevételével (hőmérséklet, fűtési idény stb.).

Hogyan zajlik egy energetikai felmérés?

Szükségünk lesz egy hivatásos, engedéllyel és megfelelő szaktudással rendelkező energetikusra, aki a felmérést magas szakmai színvonalon el tudja végezni. Első lépésként természetesen fel fogja mérni az ingatlant, amelyről szó van, tehát lesz egy helyszíni szemle. Ha segíteni szeretnénk a munkáját, jó, ha ekkorra egy alaprajzzal készülünk (ha tudunk), mert erre is szüksége lesz. Ha nincs alaprajz, az sem gond, el fogja készíteni. A helyszíni szemle alkalmával be fogja járni az ingatlant, megvizsgálja a határoló szerkezeteket, tehát az ajtókat, ablakokat, falakat, a födémet. Sőt, a tetőt és a padló állapotát és jellemzőit is feltérképezi. Ezen kívül az adott ingatlan fűtésrendszerét is áttekinti, és a melegvizet biztosító rendszer felülvizsgálatát is elvégzi.

Természetesen lesznek kérdései a tulajdonoshoz, mondjuk az ingatlan építésének évéről, vagy egyéb információkról így tud majd tájékozódni. A lényeg az, hogy minél teljesebb képet kapjon az ingatlanról, beleértve annak helyzetét, tehát mondjuk a tájolását is.

Mindezen tulajdonságok összességéből tud majd egy olyan képet alkotni, amely a lehető legpontosabban felvázolja az adott ingatlan erősségeit, gyengeségeit – energetikai szempontból. Mindenképpen érdemes alaposan és mindenre kiterjedően kell tehát eljárnunk, ha erre a folyamatra sor kerül.

Hogy miért is mondjuk ezt?

Mert jól látható, hogy a környezettudatosság már nemcsak abban érhető tetten, hogy a lehető legoptimálisabb anyagokat használjuk például egy építkezéshez, vagy felújításhoz. De abban nemkülönben, hogy egy meglévő ingatlan esetében mennyire tudunk energiahatékonyság szempontjából váltani/megújulni.

Ehhez azonban tényleg szükségünk lesz egy nagyon jó szakemberre is.

Hívj minket – Baranya, Somogy és Tolna megyében!