Ha válaszolni akarnánk a kérdésünkre, melyet a címben feltettünk, akkor azt mondhatnánk, hogy azt mindenképpen érdemes elmondani a napelemes rendszerekről, hogy egyre népszerűbbek, és egyre inkább elterjedőben vannak a háztartásokban. A kétszáz éves napelem biztosan a jövő sztárja az energiatermelésben.

De miért lehet az, hogy egyre jobban elterjed a napelemes rendszerek használata?

Ahogy már a címben is utaltunk rá, a nap energiájának felhasználása koránt sem valami nagyon modern gondolat. Olyannyira nem, hogy már kétszáz éve próbálkoznak vele – igaz ugyan, hogy ennek a kétszáz évnek a jelentős részében igen drága próbálkozások zajlottak. A helyzet azonban nagyon gyorsan javul, és napról napra változik. Kimondhatjuk azt, hogy a napelemes rendszerek építése igen nagy iramban nő, népszerűsége pedig folyamatosan növekszik.

Lássuk csak a legfontosabb válaszokat!

  • Merthogy fontos az, hogy környezetbarát. Egy olyan energiatermelő rendszerünk lesz ugyanis, amellyel nemcsak környezetünket óvjuk a terheléstől, de elkötelezetté is tehet bennünket abban, hogy tovább terjesszük létjogosultságát.
  • Az sem elhanyagolható, hogy az ára megtérül. Ráadásul ma már, kicsit jobban utánanézve az interneten nagyon sok információt találhatunk. Gyakorlatilag rövid időn belül egy komplett árajánlatot kaphatunk, mely tartalmazza a panelek, az inverter, a tetőtartók, az engedélyeztetés és a kivitelezés díját is.

Tippünk: Az inverter nagyságát érdemes jól átgondolni, hiszen nem mindegy, hogy mekkora teljesítményt várunk majd el a jövőben a rendszertől. A panelek száma ugyanis sokkal könnyebben és olcsóbban bővíthető – lényegesen egyszerűbb, mint adott esetben egy új invertert venni és kicserélni.

  • Nem mellékes érdekesség az sem, hogy a napenergiával foglalkozó iparág tervei között az szerepel, hogy 2030-ig a jelenleginek a felére akarják csökkenteni a termelés költségeit. Így adva meg a lehetőséget még több magánembernek arra, hogy saját háztartásában is bevezesse és működtesse a napenergiát. Ráadásul, mivel a technológia folyamatosan fejlődik, a következő generáció napelemei várhatóan hatékonyabb működésre lesznek képesek. Ennek oka pedig egy különleges kristály alkalmazása lesz a napelemek gyártásánál. A perovszkit nevű kristály fontos tulajdonsága az, hogy a napfénynek több spektrumát képes elnyelni – a hagyományos szilícium által ismert 22% helyett 27%-ot. Ez áttörő hatásfok javulást idézhet elő a napelemek teljesítőképességében így a következő években. A másik oldalról pedig, a kisebb hatásfokú rendszereknél a trend így a nagyon jelentős árcsökkenés irányába mutat – ami szintén elősegítheti azt, hogy sokkal több háztartásban bevezetésre kerülhessen a napenergia.

Jól látható tehát, hogy ezek a folyamatok valóban azt mutatják, hogy a napelemes rendszerek kiépülése és elterjedése robbanásszerű növekedési fázis előtt áll. Nem lényegtelen azonban az sem, hogy az egyes országok hogyan készülnek fel a napelem elterjedésének szabályozására, tehát hogy milyen egy jogszabályi környezet például. Az, hogy mennyire támogatja egy ország vezetése ezt az iparágat végső soron szintén a napenergia elterjedésének gyorsaságát fogja befolyásolni – lokálisan. Bízzunk abban, hogy ennek az ügynek a jelentősége túlnő majd az országhatárokon.

Mindenesetre nem kis feladat országszinten sem az, hogy a helyi sajátosságok, a nemzeti érdekek és értékek mellé a napelemes rendszerek felhasználásának folyamatos bővítésével is komolyan foglalkozzanak az első számú vezetők és a szakemberek. Jelenleg elérhető egy lakossági napelemes pályázat, amely 100%-os támogatást biztosít 5kWp rendszerméretig.