A mai napig sajnos igen kis mértékben kerülnek eladósorba olyan ingatlanok, amelyek igazán energiahatékonynak számítanak hazánkban. Sok mindentől függ, hogy milyen kompromisszumot kell kötnie annak, aki költözni szeretne, aki olcsón, fenntartható ingatlant vásárolna. Nem mindegy tehát, hogy milyen lakást akarsz eladni a jelenlegi helyzetben, hiszen most igen fontos tényező a fűtés és az energiafelhasználás.

Lássuk, mit tegyél, ha most teszel fel a piacra egyet!

A ingatlanpiac jelenlegi helyzete

Mivel a rezsiköltségek nagy mértékben emelkednek, így tulajdonképpen versenyfutás van, hiszen még a tél is közelít. Az egész országban találkozhatunk napelemekkel, amelyek lehetőséget adnak a házak energiagazdálkodására. Viszont igen nehéz helyzetben vagy, ha olyan ingatlant adnál el, aminek nem túl csekély az energiaigénye. A hideg beállta előtt bár sokan vesznek házat és költöznek el, azonban figyelembe veszik, hogy az adott otthont mennyibe kerül fenntartani. 

A kínálat viszont szűk, az ország egyes részein mondhatni lehetetlen energiahatékony lakáshoz jutni. 2016 óta viszont kötelező az energetikai besorolás, így a referenciaérték szempont lehet a vásárlás vagy eladás során. Ez azt jelzi, hogy az épület mennyi energiát használ fel az átlagos üzemeltetés során. Ennek kapcsán figyelembe veszik a tájolást, a szigetelést, illetve természetesen a fűtési rendszer hatékonyságát is. 

A tanúsítvánnyal máris ki lehet kalkulálni, hogy várhatóan mennyi lesz az éves energiaköltség. Bár néha találkozhatsz olyan otthonokkal, amelyek CC besorolást kapnak, de ez igen ritka. Ezeknek az éves fogyasztása nem éri el a 100 kWh/m2-t. 

Mikor van szükség energetikai tanúsítványra?

Az új ingatlan használatbavételén kívül energiatanúsítványra akkor is szükség van, ha egy használt lakást akarsz eladni, esetleg bérbe adni. Az országos adatbázis megmutatja, hogy az egyes években az energetikai mutatók szempontjából milyen ingatlanok kerülnek eladósorba. Az adatokból kiderült az is, hogy az elmúlt időszakban hiába történt rengeteg korszerűsítés, a felkínált otthonok minősége továbbra sem javult. Talán egyedül a BB kategória aránya mutat valamelyest változást, de ebben nagy szerepe volt a szigorú előírásoknak is. 

A 2022-ben felépült és eladó sorba került házak alig egytizede tartozik a felső négy kategóriába. Ezek a lakások a referencia értéknél kevesebb energiát igényelnek, szemben a CC-től az EE besorolást kapott otthonokig, ahol már a duplájáról van szó. De még ezek is korszerűnek és jó vételnek bizonyulnak. Azonban a választék mindössze 37 százalékát teszik ki, ami továbbra sem magas arány. Bár ezt nagyban befolyásolja a földrajzi elhelyezkedés, hiszen az Alföldön és a Dél-Dunántúlon sem kedvező a helyzet. Sem Békésben, sem Nógrádban, sem Somogyban, sem Tolnában nem túl sok olyan energetikai besorolást kapott házat lehet megvenni, amely korszerű lenne. Az értékbecslő ezt is figyelembe fogja venni, így nagy eséllyel tudod majd kevesebbért eladni az adott házat. 

Ezt tedd, ha lakást akarsz eladni!

Tisztában kell lenned tehát a fent említett dolgokkal, ha olyan ingatlanod van, amitől most szeretnél megszabadulni. A legtöbben kifejezetten a fenntarthatóságot keresik, viszont sokszor csak a korábbi lakhelytől jóval távolabb találnak megfelelő otthont. Ha teheted, érdemes egy kisebb felújítást tenni a házon, olyan megoldásokat keresni, amelyektől kisebb összegből lesz energiahatékonyabb a lakás. Ahhoz, hogy a rezsi csökkenthető legyen, igénybe veheted bármelyik otthon felújítási támogatást, de például a tető szigetelésével is sokat nyerhetsz, ha lakást akarsz eladni. 

Emellett mindenképpen vedd figyelembe a környékbeli házak árait, milyen típusút és mennyiért adnak el a mostani időszakban. Nem mindegy a földrajzi elhelyezkedés sem, hiszen sokaknak jóval fontosabb az, hogy hol van a ház, minthogy korszerű legyen. Egyes családok szívesen vágnak bele felújításba, hiszen a falusi CSOK és az említett támogatások a rendelkezésükre állnak. Ez lehetőséget ad nekik arra, hogy megvalósítsák az elképzeléseiket egy olyan helyen, ahol amúgy nem találnak maguknak megfelelő és korszerű családi házat vagy lakást.