Hosszú ideje halljuk a hírekből, hogy a klímaváltozás mi mindent fog megváltoztatni az életünkben. Nem telik el nap úgy, hogy ne olvasnánk valamit a jéghegyek olvadásáról, vízhiányról, aszályokról és zöld energiáról. Közben saját bőrünkön is évek óta érezzük, hogy egyre melegebb van, ezért egyre nagyobb szükség van a hűtött helyiségre, a klímaberendezésekre és a strandokat is gyakrabban látogatjuk.

Párhuzamosan olvasunk az energiaárak emelkedéséről és az alternatív energia szükségéről, a világ különböző pontjain épülő napenergia parkokról, de csak minimális fogalmaink vannak róla, hogy mi ez. Valójában nem is tudunk különbséget tenni napelem és napkollektor között. Most tisztázzuk, hogy mi micsoda!

Mi az a napelem?

A napelem a nap energiáját alakítja át elektromos árammá. A napelem használatával leválhatunk a közmű szolgáltatásról és saját magunknak termelhetünk elektromos áramot a napelem segítségével. A független forrásból származó elektromos áram termelés lehetősége nincs korlátozva, így az nem áll meg a szükséges mennyiségnél. A túltermelésből származó energiát a napelem eltárolja, így az később is felhasználható elektromos eszközeink, háztartási berendezéseink működtetéséhez.

Mi az a napkollektor?

Bár a napkollektor valamiért sokkal jobban elterjedt kifejezés, jelentése nem azonos a napelemével. Igaz, mindkét technológia a nap hőjét hasznosítja, ám a napkollektor funkciója eltér az általunk ismerttől. A napkollektor csak a víz melegítésére alkalmas technológia, nem termel áramot, mint a napelem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne töltene be hasznos szerepet a háztartásokban, hiszen a vizes fűtési rendszerekben használandó víz, valamint a fürdővíz energia általi felmelegítése költséges megoldás. A napkollektor haszna a háztartás víz melegítéséhez szükséges költségek csökkentése. Természetesen a napkollektor kombinálható a napelemmel, így háztartásunk energiafogyasztása teljesen függetleníthető, fizetnivalóink pedig lenullázhatóak.

Ha felidézzük a régi számológépeket, akkor könnyű megjegyezni a különbséget, hiszen először a napelemes számológépek által találkozhattunk a napelem fogalmával. Talán nincs is olyan háztartás, amiben ne lett volna napelemes számológép.

Melyiket éri meg jobban telepíteni?

A napkollektor helyigénye sokkal kisebb, mint a napelemé, ugyanakkor speciális fűtőtest, vagy radiátor szükséges a használatához. Nem úgy, mint a napelem, ami bármelyik elektromos berendezéssel kompatibilis. A napkollektor nagyobb kontrollt és karbantartást igényel, mint a napelem kiépítése egyre kedvezőbb áron érhető el. A kiépítéshez persze engedély kell, de a napkollektor esetében a napelemmel ellentétben nincs szükség engedélyre és a nyári szezonban szükségletünk teljes egészének megfelelő mennyiségű vizet melegít fel a háztartás számára..

Tulajdonképpen nehéz eldönteni, hogy melyik technológia alkalmazásával lehet hosszú távon a legtöbbet spórolni. Az Ön háztartását kiszolgáló energiamennyiség csökkentésére kérje energetikai szakember tanácsát! Az energetikus elkészíti az Ön otthonának energetikai tanúsítványát és további tippeket ad, mivel lehetne csökkenteni az energia költségét.