Igen! Napelemmel többet ér a házam! Így, kijelentő módban! A napelemes házakban a szükséges villamos energiát részben vagy akár egészben ingyen kapjuk. A megújuló energia hasznosítása bizonyosan növeli az ingatlan értékét. Hogy ezt számszerűsíteni is lehessen, néhány körülményt meg kell vizsgálni.

A tetőre, zömében családi házhoz tervezett és kivitelezett napelemek együttesét Háztartási Méretű Kiserőműnek (röviden HMKE) nevezzük. A vevő nagyobb eséllyel dönt két hasonló tulajdonságú ingatlan közül annak a javára, ahol napelemes rendszer üzemel. Neki tehát többet ér a napelemes ingatlan és itt ez volna a lényeg. A napelem piacképessége! Az értéknövelő hatás összegszerűségét a következő szempontok befolyásolhatják:

A napelem életkora

Leginkább ez befolyásolhatja az értéknövelő hatást, hiszen az évekkel korábban telepített rendszerek még nem bírtak olyan teljesítmény leadására, mint manapság a modern társaik. Kiegészülhet ez még azzal is, hogy az idő múlásával a panelek hatásfoka kis mértékben, de gyengül. A ráfordított összeg megtérülése akkor a legoptimálisabb, ha a telepítés öt éven belül valósult meg.

A napelemes rendszer mérete

És itt nem a egy-egy panel méretére gondolok, hanem a panelek összességére. Minél több elektromos fogyasztót lát el a rendszer, annál értékesebb a rendszer. Egy normál méretű kiserőmű a háztartásokban szokásos fogyasztókat látja el. Ilyenek például a lámpák, a hajszárító, a hűtőszekrény és az elektromos fúró is. A nagyobb erőművek teljesítménye már a komolyabb energiafelhasználókat is képes ellátni. Ilyen az elektromos autó töltése, a kerti medence fűtése, de ide tartozik a népszerű hőszivattyús rendszer energiaigényének kielégítése is.

A bővítés lehetősége

A már kialakított rendszerek esetében számolni kell azzal, hogy a bővítés lehetősége nem áll fenn. Vagyis további panelek rendszerbe kapcsolására nincs lehetőség. Ez a normál (évi 2000-3000 KWh) energiaigényű háztartásoknál fordulhat elő. Ha a tulaj elektromos autót vásárol és a töltést otthon szeretné elvégezni, kevés lesz a teljesítmény.

A napelemek tájolása

A kiserőművek többnyire a nap haladását figyelve a déli, délkeleti és/vagy  délnyugati tetősíkra települnek. Az optimális tető hajlásszög és tetősík megválasztása a napelem hatásfokát és teljesítményét jelentősen befolyásolja. Ha ez a lakóházon nem megoldható, a napelem elhelyezhető a melléképületre és saját állványzaton még az udvarban is. Ha kevés a bővítésre lehetőséget adó tetőfelület, az negatívan befolyásolja majd az ingatlan értékét.

A magyar ingatlanpiacon

jelen pillanatban (és ez nincs kőbe vésve) 1 KWh teljesítmény mintegy 1,5 mFt értéknövekedéssel bír. Az átlagos háztartásban felhasznált 2,5-3 KWh-s rendszer tehát 3,75-4,5 mFt értéknövekedést eredményez. Az államilag támogatott és akár ingyenes napelemes beruházások kihasználásával tehát növelni tudjuk az ingatlan értékét. Arról a tényről, hogy az eladásig még ingyenes is lehet a villamosenergia felhasználásunk, még nem is beszéltünk. Az ingatlan napelem nélküli értékét egy független értékbecslő tudja megállapítani.

A napelemes rendszer kivitelezése

folyamán találkozunk majd az energetikai tanúsítóval, aki a tervezett kiserőmű adatait, a termelt energia mennyiségét és a felhasználási lehetőségeket is számba veszi, számszerűsíti. A kivitelezés folyamata csak ezt követően kezdődhet. Végül a villanyszámlán vesszük majd észre az ingyen áram pénztárcánkra gyakorolt jótékony hatását.