Az, hogy meddig tudunk energiát nyerni a nem megújuló energiaforrásokból, az elmúlt évtizedekben már egyre égetőbb kérdéssé vált. Ahogy az is jól látszik, hogy ezek a régi megoldások már egyre kevésbé működnek – és egyre kevésbé jöhetnek számításba is. Új, modern, megújuló energiaforrásokra van szükség – az egyik ilyen pedig a napenergia.

Ennek hazai fejlesztése okán jelentették be nemrégen, hogy 2021-ben 30-40 százalékos támogatást kaphatnak majd azoknak a családok, akik napelemes rendszer telepítését vállalják családi házukban. Az intézkedés célja, hogy támogassa az alternatív, megújuló energiaforrások felhasználása arányának növekedését a magyar háztartásokban. Így, ezek kiépítését nem csak hitellel, de vissza nem térítendő támogatásokkal is szeretnék ösztönözi. Jó, ha tudjuk, hogy Magyarország vállalta, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik – ennek eléréséhez pedig nagyon nagy szükség van a megújuló energiaforrások használatának minél nagyobb mértékű elterjedésére.

A napenergia az egyik legjobb alternatíva – ezt mindenképpen kijelenthetjük.

Forrás: pixabay.com

De miért is válasszuk ezt?

  • A napenergia jelenleg legalábbis korlátlanul áll a rendelkezésünkre, mégpedig nagyon nagy mennyiségben. Ha teljes egészében tudnánk hasznosítani a Földre érkező napsugárzást, akkor egy óra leforgása alatt meg tudnánk termelni a Föld egy teljes évi szükségletét! Nyilván erre nincs lehetőség, de ebből is láthatjuk, milyen elképesztő az a nagyságrend, amiben gondolkodhatunk.
  • A napenergiával működtetett napelemes rendszer nagyon hamar visszatermeli azt a költséget, amibe a kiépítése került, és utána gyakorlatilag nincs fűtési díjunk – jól méretezett szolárrendszer és elektromos üzemű fűtés esetén – mint ahogy a meleg vízből is csak a vizet kell fizetnünk.
  • Nem kis könnyebbség, hogy ezzel a megoldással a szolgáltatóktól is függetlenedünk. Valljuk be, nem kicsit bosszantó az energiaárak növekedése, vagy akár a kormányzati döntések, vagy az aktuális multinacionális gazdasági háttér hatása az árakra. Egy olyan rendszerünk lehet, ami mindezektől függetlenül működhet nekünk, ha napelemes rendszert működtetünk. (Fontos, hogy ez abban az esetben igaz, ha saját tárolókapacitással rendelkezünk. Ellenkező esetben igenis függünk, sajnos.)
  • Bárhol kiépíthető és működtethető. Nem kell attól tartanunk, hogyha mondjuk egy kicsit elszigeteltebb majorságban élünk, vagy esetleg egy magányos tanyán, hogy nekünk nem lesz lehetőségünk ennek a megoldásra. Ez a technológia napról napra egyre jobban fejlődik, és számtalan lehetőséggel és újítással bír, hogy minél jobb szolgáltatást nyújtson – minden helyzetben.
  • Védjük vele a környezetünket. Így, a 21. század lassan harmadához érve már sajnos nem múlhat el nap sem anélkül, hogy ne legyen valamilyen rossz hír ökoszisztémánk folyamatos pusztulásáról. A napenergia bevonásával életünkbe elkerülhetjük a káros anyag kibocsátást az energiatermelés közben – ez nagyon lényeges előny.

A sok pozitívumból talán ez az utolsó az egyik legfontosabb. Ehhez azonban nem lesz elegendő a vissza nem térítendő támogatás bevezetése jövőre. Egy olyan szemléletváltásra is szükség van, amelynek elérése minden bizonnyal csak hosszú távon valósulhat meg. Annak tudatosítása, hogy mindannyian, együtt vagyunk felelősek ezért a bolygóért, és mindannyiunknak kötelessége a saját döntéseiben is szem előtt tartani ennek jelentőségét.

Ezt kell megértenünk, amikor az energia termeléséről és felhasználásáról döntünk – a saját mikrokörnyezetünkben is.

Várjuk hát meg, hogy 2021-ben ezek a változások elindítanak-e egy valóban értékteremtő folyamatot is – a beruházások számának várható növekedése mellett.

Mi azt gondoljuk, hogy mindannyiunk érdekében az lenne a jó, ha így lenne.