Ahogy a rezsicsökkentés kivezetésre került, a háztartásoknak bizony egyre több költséget jelent az ingatlan fenntartása. Az emelkedés azt eredményezheti, hogy az emberek nem fogják tudni fizetni a számlákat, az átalakításokról és az energetikai felújításokról nem is beszélve. Pedig, ha még időben belefogsz, van esélyed arra, hogy valamelyest csökkentsd a költségeidet. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mivel érdemes elindulnod, ha szeretnéd, hogy a rezsi számla alacsonyabb legyen.

Így kezd el a tervezgetést!

Ahhoz, hogy a rezsi számla összegeit mérsékelni tudd, át kell gondolnod, hol megy el sok energia a házban. Persze nem találni két teljesen egyforma energetikai profilú ingatlant, akadnak élethelyzetek, amelyek a családok lakhatási körülményeit meghatározzák. A tetemes gázfogyasztással működő régi típusú, műszakilag nem megfelelő házakban élők helyzete igen nehézzé válik. 

A legfontosabb, hogy betartsd a megfelelő sorrendet, így könnyen beláthatod, hogy miként érdemes nekilátnod a korszerűsítésnek. Fontos, hogy a lehető legkisebb beruházási költségekkel a lehető legnagyobb megtakarítást érd el. Nem mellékes az sem, hogy vannak olyan munkálatok, amiket akár házilag is megoldhatsz, így még az amúgy elérhetetlen szakemberekre sem kell várnod. 

A korszerűsítés hatással van a lakás energetikai működésére, ezáltal sokkal hatékonyabb lesz a fűtés. Így még ha gázzal is melegedtek, akkor is jócskán csökkentheted a rezsi számla összegét. 

Ezekben a felújításokban gondolkodj, ha csökkentenéd a rezsi számla összegét!

Tulajdonosként több műszaki lehetőség áll a rendelkezésedre, hogy mérsékeld a kiadásaidat. Az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a födémszigetelés, azaz a padlás leszigetelése, hiszen a legtöbb hő a plafonon keresztül távozik. Emellett szóba jöhet a talajba süllyesztett lábazatszigetelés, ez azonban nem annyira hatékony megoldás. Ha viszont a homlokzati szigetelésre is telik és úgy gondolod, jó módszer lehet a korszerűsítésre, akkor érdemes rögtön a nyílászárókat is lecserélni. A tényleges és hatásos eredmény érdekében a tökéletes homlokszigetelés minimum 5-15 centiméter. Ennyit érdemes feltenni annak érdekében, hogy a rezsi számlát csökkenteni tudd. 

A hőtermelést gazdaságosabbá teheted akár egy hőszivattyúval is. Érdemes tudnod viszont, hogy ezek alacsonyabb hőmérsékletű, nagyjából 40 fokos vizet tudnak előállítani. Ez viszont nem azt jelenti, hogy hidegebb lenne a szobákban, hiszen az épületszigetelési eljárások megengedik, hogy az épület a korábbihoz képest valamivel alacsonyabb vízzel is fűthető legyen. 

Ha teheted, akkor ne feledkezz meg a tetőre szerelhető napelemes rendszerről sem. Célszerű megoldás, hiszen ezzel melegvizet állíthatsz elő, áramot termelsz és akár a fűtést is megoldhatod, mindezt egy telepítési macerával. Ezáltal akár le is nullázhatod a rezsi számla összegét.

Mivel érdemes kezdeni?

Az első és legfontosabb a padlás szigetelése. A legolcsóbb ezt a módszert úszhatod meg, ráadásul látványos eredményeket érhetsz el vele. Pár százezer forintos beruházással 30%-ot javíthatsz az energiafelhasználáson. Általában még egy nagyobb családi ház szigetelése is megoldható egymillió forint alatt. 

Ezt követheti a lábazat szigetelése, hiszen itt ugyanúgy rengeteg energia távozik feleslegesen. Egy kisebb felületű lábazaton történő korszerűsítéssel már sokkal jobb lesz a lakás energiafelhasználása. Fontos azonban, hogy a lábazatszigetelés minél mélyebben menjen a talajba, hiszen ezzel a megoldással a sávos penészképződést is megakadályozhatod. 

Energetikailag a következő a homlokzatszigetelés, technikailag pedig nem árt előtte a nyílászárókat lecserélned. A vakolat ugyanis kapcsolódik az ablakhoz, így nem túl esztétikus látvány, ha egy év múlva esetleg azokból is újat akarsz, hiszen ezzel a szigetelést is meg kell bontani. Viszont, ha a tető is rendben van, akkor ezzel együtt felkerülhetnek a napelemes panelek, amivel jócskán csökkented a rezsi számlát, talán le is nullázod azt. 

Melyik munkálat milyen energiamegtakarítással jár és hogyan hat a rezsi számlára?

Általánosságban egy megfelelően kiválasztott nyílászáró 55-60%-os megtakarítást jelent a számlán, míg Kádár-kockák esetében ez az arány jóval kevesebb. A 60-70-es években felépült családi házak padlásszigetelése a már említett 30%-os csökkenést eredményezi. Ugyanezeknél az ingatlanoknál a homlokzatszigetelés 25%-ot jelent, míg a nyílászáró kicserélése 4-7%-os eredményességgel járhat. 

Ami a lábazat leszigetelését jelenti, bár a munka egyszerű, hatékonysága változó lehet. Egy pincével rendelkező épületnél a megtakarítás 10%-os lehet. Ha viszont nincsen pincefödém, akkor az arány valamivel kevesebb, de így is jelentős hatást érhetsz el vele. 

Mindez tehát jól mutatja, hogy bizonyos esetekben változatos eredményekre számíthatsz, azonban a korszerűsítés nem elhanyagolható az emelkedő árak miatt.