A lakásteremtés az egyik legnagyobb feladat, mellyel szembesülünk – ki milyen életkorban, ez azért változó, de az esetek döntő többségében előbb-utóbb mindenki szembesül ezzel a kérdéssel. Azt is látnunk kell, hogy nagyon gyakran előfordul, hogy nem áll rendelkezésünkre az ehhez szükséges tőke. A megoldás ilyenkor a Zöld Otthon Program lakáshitel lesz.

Az NHP Zöld Otthon Program egészen friss, október negyedikén hirdették meg. Ez a hitel újépítésű lakások építéséhez, illetve megvételéhez kínál kiemelten kedvező kondícióval hitelt. Több banknál is tájékozódhatsz erről a lehetőségről.

Mit kell tudni erről az új lakáshitelről?

  1. Már a névről gyanús lehet, hogy ennél a hitelnél bizony nagy jelentősége van annak, hogy mennyire környezetbarát az az ingatlan, aminek építésére, vagy megvételére felhasználják. Az első fontos feltétel tehát az, hogy ezt a lakáshitelt csak és kizárólag minimum BB energetikai besorolású, tehát kifejezetten magas energiahatékonyságú ingatlan megvételére, vagy építésére lehet felhasználni.
  2. A hitel felvevője nagykorú személy lehet, egy fő csak egy ilyen hitelt vehet fel. Nincs szükség gyerekvállalásról szóló nyilatkozat megtételére, ahogy nincsen elvárt gyerekszám sem ennél a hitelnél. A hitelt felvevő lesz az adós, akinek házastársa vagy élettársa kötelezően adóstársként bevonandó a folyamatba.
  3. Nagyon fontos, hogy kizárólag lakóingatlan vásárlásra, vagy építésre lehet felhasználni ezt a hitelt, tehát nem vásárolható belőle például nyaraló, vagy egy telek, amelyre nem akarunk lakóingatlant építeni. A hitelből finanszírozott lakóingatlanban legalább 10 évig kell laknia a lakáshitelt felvevőnek, aki (vagy akik) adósként jelennek meg a finanszírozási folyamatban. Az ott lakás itt állandó lakhelyet jelent, és fontos azt is tudni, hogy nem adhatják el ez ideig, de nem is használhatják más célra, mint a lakhatás.

  1. Ha a számokat nézzük, akkor az látjuk, hogy akár 70 millió forint is lehet a hitel összege, melynek 20%-a kell, hogy önerő legyen. Maximum 25 év a futamideje, és a kamat is maximalizálva van, 2,5 %-ban. További lehetőség, hogy ha ilyen hitelt akarsz felvenni, és jogosult vagy a CSOK-ra is, akkor ez utóbbit, vagyis a CSOK hitelt felveheted 0 %-os kamattal is. Ez tehát azt jelenti, hogy CSOK esetén maximum 2,5 % kamatot fogunk fizetni, hiszen a CSOK hitel 0 % kamattal fog futni.

+ 1. Ha ezeknek a feltételeknek nem felelünk meg, akkor értelemszerűen a hitel kamata fog nőni, mégpedig 10 éves ÁKKH + 3,5 % mértékben.

A mi extra tippünk a következő

Nagyon fontos az, hogy amikor ennek a hitelnek a felvételét tervezed, megfelelően és kellő körültekintéssel tájékozódj leendő otthonod energetikai besorolásáról, a lehetőségeidről. Ehhez mindenképpen szükséged lesz egy olyan szakemberre, aki segíteni tud neked az energetikai tanúsítvány kiadásában, illetve szakértőként melletted áll ebben a témában.

Keress minket bizalommal, bármilyen kérdésed van, segítünk, hogy a legjobb döntést hozd meg, és a leggyorsabban tudj reagálni erre az új hitellehetőségre!

Segítünk!