A Feng shui hagyománya szerint a szobanövények képesek energiával feltölteni minket. Nem mindegy azonban, hogy jó, vagy rossz hatással van ránk az adott növény. Az alábbiakban arról lesz szó, melyek azok a növények, amelyek a feng shui szerint pozitív energiát jelentenek számunkra.

A feng shui az égi energiák földre gyakorolt hatásait megfigyelve tanítja meg nekünk azt az irányt és szemléletet, amitől jól tudjuk magunkat érezni az életünkben. Habár sokan ezt egy hókuszpókusznak tartják, nincs ebben semmi varázslat. A “pozitív energia” szópáros jelentése itt csupán egy rövid megfelelője mindannak, amitől jól érezzük magunkat.

A feng shui és a növények

Főként saját életterünkben szeretnénk pozitív energiáktól duzzadó, kellemes lakókörnyezetet, ezért elsősorban a lakberendezésben szoktuk hallani ezt a kifejezést. A feng shui filozófiája azonban a kertekre és a növényekre is kiterjed. A növények közül a puha és lágy hatású növények, a kerek lombok jelentik számunkra a pozitív energiát.

Ez érthető, hiszen ha az édenkertre gondolunk, nem a szúrós sivatagi növények jutnak eszünkbe. A száraz, hervadt növények negatív hatással vannak ránk, akár a kaktuszok. A virágzó gyümölcsfák, a lédús gyümölcsök gondolata ezzel szemben ösztönünkből eredően van ránk jó hatással. Éppen úgy, mint egy oázis képe a sivatagban, a víz, a zöld környezet és a zöld gyep.

Feng shui barát, pozitív energiájú növények

Ösztönösen vonzódunk a természethez, ezért számunkra a növények még beltéren is vonzóak. Belső térben azonban korlátozottak a lehetőségeink, ezért a cserépedényben tartott szobanövények egész másképp hatnak ránk. Azért tartunk növényeket a lakásban, mert ezzel próbáljuk a mesterséges falakat természetessé formálni, a szigorú, szögletes sarkokat pedig “megpuhítani”. Gyakorlatilag a “mesterségességet” tüntetjük el a szemünk elől amögé a kis cserepes szobanövényünk mögé, amiben a természetet látjuk.

A feng shui a pénz gyarapodására is kitér, hiszen aki jól érzi magát a bőrében, könnyebben képes pénzt teremteni. Sok szobanövényről úgy tartják, hogy jólétet és szerencsét hoz. A szerencsét hozó bambuszon túl a pénznövények (pozsgafa, bonszájok, stb.) gazdagságot és bőséget hoznak a házba. További pozitív energiát hozó növények pl. a fikusz, az aranypálma, a szobapáfrány, az anyósnyelv, stb.

Az energiaszmog és a légtisztító növények

A feng shui légtisztító szobanövényeket is megnevez: aloe vera, szobai futóka, zöldike, stb. Ezek a növények segítik az otthonunk levegőjének elektromos eszközeink által generált elektroszmogtól való megtisztítását.

Elektromos berendezéseinek köszönhetően ún. elektromágneses sugárzásnak vagyunk kitéve, amely hosszútávon káros az egészségre. Ennek mértékén javíthatnak valamelyest a növények, valamint az energiatudatosság. Ha kizárólag az épület energiaszükségletének megfelelő eszközökkel rendezzük be otthonunkat, kevesebb energiaszmog keletkezik, miközben fizetnivalóink is csökkenthetők.

A pozitív energiák megteremtésében nekünk is legalább akkora szerepünk van, mint a természetnek. Csupán meg kell találnunk az egyensúlyt a jólét és a szükség között.

Ha szeretné tudni, mennyivel fogyaszthatna kevesebb energiát a jelenleginél, vagy csak érdekli lakásának energiaszükséglete, a grandenergia segít épületenergetikai kérdéseinek megválaszolásában!