Az elmúlt hetekben és hónapokban mindenhol csak arról lehet olvasni, hogy milyen módszerek léteznek a hatékony rezsicsökkentésre. A legtöbben a szigetelést és korszerű ablakcserét javasolják. De mennyire hatásosak ezek az újítások? Tényleg lehet velük milliókat spórolni, ha készen vagyunk a belső szigeteléssel? Ebben a cikkben erre kerestük meg a választ!

Hogyan érhetjük el, hogy kevesebbet kelljen fizetni a rezsire?

Ahogy eltörölték a rezsicsökkentést – legalábbis részben –, a hazai lakosság nagy része azonnal belefogott az ingatlanok energetikai korszerűsítésébe. Ezáltal ismét előtérbe került a belső hőszigetelés, ami viszont még mindig sok kérdést vet fel. Vajon tényleg megéri ekkora beruházást csinálni és pénzt fektetni ebbe? 

Az emelt áron kapható gázszámlák szépen sorjában mennek ki, így érthető, hogy egyre többen döntenek úgy, megpróbálnak még idén lépéseket tenni azért, hogy ne legyen túl magas a rezsiszámla. Hazánkban nagyjából 2,7 millió családi ház van, amelyeknek alig 10 százaléka ér el legalább DD-s energetikai minősítést. Ezek közül alig 270 ezer ingatlan van, ami a 2000-es évek után épült. Ez azt jelenti, hogy legalább 1,7 millió otthont kellene valamilyen formában korszerűsíteni. 

Akik eddig nem léptek, azok most nagy rohanásban vannak, mindezt hiába. A legtöbb szakemberre fél évet kell várni, sokszor pedig az anyag- és a munkadíjak azok, amik miatt végül nem valósulhat meg a felújítás. Mivel mindenki mindent azonnal akar, lehetőleg olcsón, így a kapkodásnak nincs jó vége. Köztes megoldás lehet azonban a nyílászáró cseréje, valamint megoldhatjuk a korszerűsítést a belső szigeteléssel is.

Milyen eredmény érhető el belső szigeteléssel?

A hőszigetelés esetében rendkívül fontos, hogy ne csak 1-2 épületszerkezetben gondolkodjunk, hanem a teljes épületben. Ha tehetjük, akkor lehetőleg minden határoló szerkezetet, többek között a tetőt, a padlást, a pincefödémet, illetve a homlokzatot is szigeteljük le. Nem érdemes részletekben elvégezni, hiszen az a pénztárcánkon nem igazán fog meglátszani.

A rezsicsökkentés részleges eltörlésével, illetve a téli hónapok közeledtével a belső hőszigetelést reklámozó cégek egyre jobban hirdetik magukat. Ezek között azonban igen kevés használható és megbízható cég működik, így nem árt óvatosnak lenni velük. Felvetődhet az a kérdés, hogy vajon ártunk vagy használunk a belső szigeteléssel?

Mivel az épületeket határoló szerkezetek egy összetett rendszert alkotnak, így számos dolgot végig kell venni, mielőtt belső szigeteléssel oldanánk meg a helyzetet. Bár mindenképpen jár előnnyel, ha nem a megfelelő szakembert és szigetelést választjuk, akkor károkat okozhatunk az ingatlanban. Minden épületnél megvan az a típus, amely hatékony lehet, éppen ezért nem jó megoldás tök egyedül nekilátni a feladat elvégzésének. Szinte biztos, hogy lesznek nem várt helyzetek, amik később hibaként merülnek fel. 

Azt viszont nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a belső hőszigeteléssel korszerűsített otthonoknak nem lesz hatékonyabb a fűtése. Más kérdés, hogy mennyire indokolt ezt a megoldást választani. A belső oldalt ugyanis csak akkor érdemes szigeteléssel ellátni, ha nyomós okunk van rá. Ekkor is csak szakértővel tegyünk meg mindezt, aki előtte elvégezte az ingatlan műszaki és a pártechnikai ellenőrzését

Mit jelent ez a valóságban?

Ha úgy döntünk, hogy egy falat belülről szigetelünk le, akkor bár könnyebben melegíthetjük fel a belső teret, viszont a falszerkezet ugyanúgy hideg marad. Sokszor lényegesen hidegebb lesz ennek hatására, hiszen teljes mértékben elvonjuk tőle a meleget. Ennek következménye, hogy a nedvesség a belső szigetelés és a külső fal közé telepszik meg, pára képződik, ami miatt pedig máris megjelenik a penész

Ez a belső szigetelés miatt nem látszódik majd, a későbbiekben azonban szerkezeti romlást eredményezhet, így nagyon fontos, hogy a belső szigetelés precízen kerüljön a helyére. Nem árt párazárást alkalmazni, így a nedvesség nem jut a szerkezetbe, sokkal biztonságosabbá válik a hőszigetelés alkalmazása.