Kitört a kánikula – ennek részint örülünk, már ha éppen a szabadságunkat tervezzük, részint pedig ismét szembesülünk azzal a nem elhanyagolható kérdéssel, hogy mit tehetünk az otthonunk levegőjének minőségéért.

Hiszen szellőztetni kell, ráadásul most itt volt és van a vírushelyzet – nem túl egyszerű megtalálni a válaszokat a már unalomig ismert kérdésekre sem. Lássuk csak, mit tehetünk azért, hogy otthonunk levegője egészségesebb legyen!

Belső tér – na de egészséges a levegő?

A válasz erre az esetek többségében sajnos az, hogy kevéssé valószínű, hogy az. És hogy miért van ez? Nos, egyfelől az elmúlt évtizedekben egyre korszerűbbek lettek az építési anyagok, a nyílászárók, amelyek kiválóan gondoskodnak arról, hogy a légzárás tökéletes legyen. Ugyanakkor azonban a lakások természetes levegőcseréje így nem valósul meg, amiről muszáj gondoskodni. A másik oldalról pedig ott van a CO2 termelődése, a konyhai, fürdőszobai anyagok légtérbe kerülése, a pára – ezek mind-mind hatással vannak a levegő minőségére.

Szellőztessünk – de hogyan?

Nos, a szellőztetés kiváló és rendkívül jó módszer, de ennek is megvannak a maga trükkjei, annak érdekében, hogy valóban hatékony legyen. Hogy mik is ezek? A napi két-három szellőztetés még hideg időben is elengedhetetlen. A legjobb módszer az, ha mindent kinyitunk és átszellőztetjük rövid idő alatt az egész lakást. Télen természetesen ezek után mindent be kell csukni, hogy ne szökjön meg a meleg is, de nyáron érdemes résnyire nyitva hagyni az ablakok egy részét, vagy mondjuk az erkélyajtót. Ha elutazunk érdemes a belső ajtót (ha van ilyen) nyitva hagyni, hogy a nedvesség el tudjon párologni.

Forrás: pixabay.com

Kis, nagyobb, még nagyobb – lakások és családi házak levegőcseréjéről

Különböző lehetőségeink vannak, ha különböző nagyságú lakásban, illetve házban élünk. Ha kisebb lakásunk vagy házunk van, akkor tökéletes megoldás az ablakokba épített páraérzékelős légbevezető és a központi elszívó berendezések együttes használata. Nagyobb családi házak esetében már kissé bonyolódik a megoldás: a hővisszanyerős szellőztető berendezések használata lesz a megoldás. Ennek működését CO2 visszajelzéssel, sőt páravisszajelzéssel is ki lehet egészíteni. Ennek a rendszernek a kiépítéséhez már szakemberre lesz szükségünk, de a megtervezéshez is. Természetesen ezeket a rendszereket folyamatosan kell tisztítani is.

Légtisztítók – valóban segítenek a vírushelyzetben?

A koronavírus új helyzetet teremtett életünk számtalan területén. Olyan dolgok és szituációk kaptak kerültek előtérbe, amelyekkel – néha kissé helytelenül ugyan – de kevéssé foglalkoztunk. Így például a belső terek levegőjének minősége is fontossá vált. Fontos azonban azzal tisztában lennünk, hogy a légtisztító berendezések nem pótolják a szellőztetés folyamatát, valamint nem cserélik ki a beltér levegőjét. Arra sok esetben valóban képesek, hogy megtisztítsák a beltéri levegőt baktériumoktól, vírusoktól és gombáktól is. Ez, különösen járványhelyzetben, közösségi terekben például nagyon nagy fegyvertény lehet. Ott, ahol sok ember gyűlik össze, mondjuk egy színház nézőterén, vagy egy óvodai csoportban is nagyon hasznos lehet egy ilyen berendezés.