Ahogy megérkezik a fűtési idény, naponta hallani és látni a hírekben, hogy valaki szén-monoxid mérgezést kapott. Bár a legtöbb ember tisztában van vele, hogy milyen baleseteket okozhat egy nem jól működő fűtőtest,  nagy részük nem fordít energiát és pénzt ezek ellenőriztetésére. Pedig a család védelme igen fontos, így a kéményeket és a fűtőkészülékeket rendszeresen karban kell tartani, emellett érdemes beszerezni hozzá megfelelő tanúsítványokkal szén-monoxid jelző készüléket. Ez az eszköz hanggal tudatja, ha beltéren veszélyesen magas a káros anyag értéke. 

Lássuk, mit tehetsz azért, hogy az otthonod biztonságos legyen!

Mi az a szén-monoxid és miért káros?

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, illetve íztelen, nagyon mérgező gáz, amit, ha valaki belélegez, akkor akár oxigénhiányos állapotba is kerülhet. Egyes esetekben sajnos a baleset akár halálos kimenetelű is lehet. Éppen ezért nevezik néma gyilkosnak, hiszen senki sem látja, senki sem érzi és senki sem hallja, így bárkivel megtörténhet a baj. A kezdeti tünetek ráadásul hasonlítanak az influenzára, így ezzel a betegséggel könnyen össze lehet téveszteni. A szén-monoxid mérgezés azonban nem játék, családokat tehet tönkre egy korszerűtlen fűtési rendszer. 

Amelyik házban égési folyamat zajlik, ott bizony bármikor keletkezhet szén-monoxid. Szinte minden háztartásban vannak eszközök, amelyek használata során probléma keletkezhet, legyen szó fűtésről vagy főzésről egyaránt. Emellett ott van a vízmelegítő, a gázzal vagy olaj tüzeléssel működő hősugárzók, illetve a garázsban működtetett személygépkocsi. Még akkor is történhet baleset, ha valaki évente átnézeti a rendszert, így szinte egyetlen megoldás létezik: a szén-monoxid vészjelző. 

Milyen tünetei vannak a szén-monoxid mérgezésnek? Ezekről felismerhető a baj!

A szén-monoxid mérgezés több mindenről felismerhető. Mivel a káros anyag legtöbb esetben az emberi szervezetben felhalmozódva okoz kárt, így kis mennyiségben még el is lehet viselni a jelenlétét. Enyhe szivárgás esetén főként fejfájás, hasi fájdalom és hányinger jelentkezhet, esetleg szédülés. Minél tovább van ott láthatatlanul a lakásban, a jelek annál erősebbé válnak, így idővel látászavar alakul ki, végül pedig nem kizárt az eszméletvesztés sem.

Egy nem igazán karbantartott fűtési rendszer, esetleg egy hibás főzőlap is hatalmas bajt okozhat, így mindenképpen érdemes korszerűsíteni a házat, ami még a lakás értékét is megdobhatja. Az értékbecslő ugyanis eladás előtt figyelembe fogja venni, hogy mennyire régi a kazán, a fűtőtest, illetve milyen megoldásokkal lettek azok felszerelve. Minél modernebb, annál energiatakarékosabb, annál kisebb az esély, hogy végzetes baleset következik be. Emellett a megfelelő berendezések hatással vannak az energetikai besorolásra, így  a beruházásnak tulajdonképpen csak előnyei vannak.

Mivel érdemes védekezni a szén-monoxid mérgezés ellen?

A legtöbb szakember a megelőzésre szén-monoxid vészjelző telepítését javasolja. Ez egy igen egyszerűen működő készülék, amely a megfelelő helyre felszerelve hangot ad ki, ha szén-monoxidot jelez a beltéren. Mindezt úgy teszi meg, hogy még semmilyen tünetet nem okoz a testben a káros anyag. Mielőtt azonban vásárlásra kerül a sor, érdemes hozzáértő segítségét kérni, hiszen igen sok eszköz van a piacon, amelyek közül nem biztos, hogy mindegyik megfelelő lehet a házba. Az idők során számos termékről bizonyosodott be, hogy nem felelnek meg a rájuk vonatkozó szabványnak, így ezektől hiába várja valaki a jelzést, ha azok nem szólalnak meg még szén-monoxid jelenlétében sem. 

A legtöbb baleset mögött ugyanis a nem megfelelően működtetett és karbantartott berendezések állnak. Itt nemcsak a kéményre és a radiátorra gondolunk, hanem a vészjelzőre is, amit szintén nem árt időközönként ellenőrizni vagy lecserélni.

Fontos tudni viszont, hogy a tüzelőberendezés rendszeres karbantartásához mindenképpen szakembert kell hívni. Házilag senki ne akarja megoldani a tisztítást, a cserét vagy egyéb javítási munkákat. Egy képzett szakmabeli személy sokat tehet azért, hogy a családban ne történjen tragédia, így ezen senki se akarjon spórolni!

Milyen problémával nézhetünk még szembe?

Meg kell említeni, hogy az égéstermék elvezetése kardinális kérdés ebben a témában. A kéményseprő tehát minden évben legyen szívesen látott vendég és lehetőleg fogadjuk meg a tanácsait, ha valami olyat javasol a számunkra. Az égéshez szükséges oxigénellátás hiánya ugyanis hatalmas problémákat okozhat, így nem árt időben gondoskodni a megfelelő levegő utánpótlásához.

Mielőtt tehát fűteni kezdünk, mindenképpen ellenőriztessük a rendszert! Szükség esetén végeztessünk korszerűsítést, mint a berendezések cseréje, a kémény bélelése, esetleg egy új kazán vásárlása. 

Elmondható, hogy a szén-monoxid mérgezés megelőzhető lenne, ha minden háznál évente legalább egy alkalommal ellenőriztetnék a rendszert. Emellett a szakemberek sokszor javasolják néhány eszköz vagy készülék cseréjét, korszerűsítését, ami energetikai szempontból sem utolsó. Amellett, hogy sokkal biztonságosabbá válik tőle az otthonunk, még pénzt is meg tudunk spórolni. Ki ne akarná egy modern és biztonságos házban álomra hajtani a fejét?