Hiteles egy tanúsítvány, vagy nem hiteles? A kérdés meglehetősen fontos, főleg eladáskor vagy bérbeadás esetén. Ha energetikai tanúsítványt készíttetünk, akkor mindenképpen van annak jelentősége, hogy az elkészített dokumentum hiteles legyen, hiszen csak így használható fel a későbbiekben. Szerencsénkre, ez könnyen ellenőrizhető: hitelesnek ugyanis csak akkor lehet egy energetikai tanúsítványt mondani, ha fel lett töltve a központi nyilvántartásba (Országos Építésügyi Hatóság) és kapott egy egyedi azonosító kódot. A hitelesség alapfeltétele tehát az, hogy fel legyen töltve a tanúsítvány, és legyen egy megkülönböztető szám, ami csak ahhoz a dokumentumhoz tartozik.

Erről, a HET számról szól a cikkünk.

A HET szám, vagyis a Hiteles Energetikai Tanúsítvány egyfajta azonosítási szám, amely a kiadott energetikai szakvélemény száma gyakorlatilag. Minden egyes szakvélemény egy teljesen önálló számmal rendelkezik. Ezt a számot az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) generálja, méghozzá egyedileg, az adott szakvéleményhez.

Minden ingatlanhoz tartozik HET szám?

A szabályok értelmében 2013 óta minden ilyen tanúsítványt kiadó szakembernek kötelező feltöltenie a tanúsítványt, így, ha az adott ingatlannak ez után a dátum után készült a tanúsítása, biztosan megtalálható lesz a rendszerben.

Hol ellenőrizhetem le a HET számot?

https://www.e-epites.hu/e-tanusitas Ez a weboldal címe, ahol, ha belépünk az adatbázisba, minden további nélkül meg tudjuk keresni egy adott település, a cím, vagy a HET szám megadásával a tanúsítványra vonatkozó információt. Ez esetben arra kapunk választ, hogy pontosan mikor adták ki a tanúsítványt és hogy milyen besorolást kapott az adott ingatlan.

Hol kell szerepelnie a HET számnak?

Nagyon fontos, hogy akár eladásra, akár bérbeadásra kerül az ingatlan, az ehhez kapcsolódó szerződésnek tartalmaznia kell ezt a számot, hivatkozásként, valamint a tulajdonosnak vagy eladónak gondoskodnia kell arról, hogy a bérlő vagy vevő a tanúsítvány másolatát átvegye (ennek nem kell feltétlenül hitelesnek lennie). Erről célszerű írásbeli nyilatkozatot is tennie. Természetesen a szerződés elkészülésekor, ha azt ügyvéd intézi, akkor az ő feladata az, hogy ez a szám benne legyen az okiratban. A tulajdonosnak vagy eladónak bőven elegendő ezt az információt a rendelkezésére bocsátania.

Milyen formátumban használható a HET szám?

Ha szerződésre kerül a sor, akkor a hivatalos HET szám elől a nullák elhagyhatók, azok nélkül is értelmezhető ez az azonosító. Ennek az az oka, hogy a számokat sorrendben adja ki az OÉNY, így a kezdő nulla értékeknek ebből a szempontból nincs jelentősége.

És még egy kérdés: hogyan lehet HET számot szerezni?

Mivel a kód kiadásának feltétele egy tanúsítás elvégzése, természetesen nem lehet a folyamat nélkül ehhez a számhoz jutni. Így tehát, ha HET számra van szüksége, akkor azt javasoljuk, hogy végeztesse el ingatlanjának energetikai tanúsítását.

Ehhez tudunk segítséget nyújtani Önnek, mégpedig Baranya, Tolna és Somogy megye területén!