A passzív ház egy olyan épület, amelyben nagyon gazdaságosan, minimális költséggel, vagy adott esetben költség nélkül oldható meg a fűtés – mindez a rendkívül magas színvonalú hőszigetelési eljárásnak köszönhető. Egy – eredetileg – német rendszerről beszélünk, amikor ez a technológia a téma. A passzív házak esetében tehát jellemzően külön hűtési vagy fűtési technológia nélkül oldható meg a benti kellemes hőmérséklet, illetve teljesülnie kell annak a kitételnek is, hogy az évi energiafelhasználás nem lehet több, mint 15 kWh/m2.

Persze rengeteg kérdés felmerül ezzel a megoldással kapcsolatban. Vannak előnyei a passzív háznak, és vannak olyan kérdések is, amelyeket mindenképpen át kell gondolni, ha erre adnánk a fejünket.

De nézzük meg először is: honnan indult maga az ötlet? Mióta építenek passzív házakat?

Nem is olyan régóta: 1990-ben kezdődött ez a történet. Jellemzően Németországban és Ausztriában építenek ilyen házakat, de már nálunk is van belőlük. Igaz ugyan, hogy Magyarország még eléggé sereghajtó ezen a téren, az új épületek pár százalékáról beszélhetünk csak, ha passzív házakról van szó.

Mik az előnyei egy passzív háznak?

A legfontosabb pozitívum természetesen az, hogy nagyon kis hőmennyiség elegendő egy passzív házban ahhoz, hogy kellemes hőmérséklet legyen. És hogyan lehetséges ez? Részint a napfény, részint a műszaki berendezések által leadott hő, valamint a házban lévők még a puszta jelenlétükkel is befűtik a teret (hiszen testük hőt termel). Ennek eredményeképpen pedig egy passzív ház egy régebbi építésű épülethez képest akár 90 százalékkal kevesebb energiaszükséglettel működhet, de még egy új építésűhöz képest is 80 százalékkal kisebb az a mennyiség, amelyre szükség van.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy egy ilyen házban nincs penészedés, vagy huzat, esetleg feleslegesen páralecsapódás. Így az ott élők sokkal egészségesebb életkörülmények között élhetnek. Gondoljunk csak bele, hogy ez mekkora áldás lehet egy olyan családban, ahol mondjuk allergiás vagy asztmás gyerekek élnek!

Fontos és nem elhanyagolható pozitívuma egy passzív háznak az is, hogy rendkívül környezettudatos megoldás – erről sem feledkezhetünk meg. Napjainkban szinte kötelességünkké vált tenni is azért a bolygóért, amelyen élünk, nemcsak kihasználni a lehetőségeket, amiket biztosít nekünk. Ennek a gondolkodásmódnak egy kifejezetten látványos megnyilvánulása lehet egy passzív ház építése.

De mik lehetnek az ellenérvek?

Szóljunk arról is, hogy miket szoktak felsorolni akkor, amikor a passzív házak negatív tulajdonságairól van szó. Nem igazán tulajdonság, de kétségtelenül az egyik legfontosabb pont ilyenkor az szokott lenni, hogy nagyon drága egy ilyen házat felépíteni. Kétségtelen, hogy a költségek itt magasabbak lehetnek, de azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy bár magasabb építési költségek igazak erre a technológiára, de alacsonyabb üzemeltetési költségek lesznek majd, ha a ház felépül. Érdemes tehát úgy felfogni ezt, mint megtérülő beruházást.

Az éghajlatunk változása, a nagy hőingadozás, a szélsőséges időjárási viszonyok sajnos ronthatnak a passzív ház hatékonyságán. A már-már napi szinten is értelmezhető klímaváltozás miatt sajnos ezeket is figyelembe kell venni, így érdemes már a tervezésnél a komolyabb technológiai megoldás mellett dönteni.

Szoktak arra is hivatkozni, hogy nem túl szépek ezek a házak. Alapvetően az ízlés egy nehéz kérdés, de az bizonyos, hogy azért egyre többféle megoldás létezik már, és nem csak egy kockát jelent a passzív ház most már – amiben jó sok gép van.

Mindent összegezve azért elmondhatjuk, hogy jóval több előnye van egy passzív háznak, mint amennyi hátránya adott esetben. A magasabb költség ugyanis megtérül, egészségesebben élhetünk, és még teszünk is a bolygónkért.

Érdemes tehát körülnézni, a lehetőségeket feltérképezni – ha passzív házat szeretnénk.